La Plataforma d’Afectats per les Multes (PAM) ha dit prou. Dimecres, el col·lectiu de veïns i veïnes de Les Franqueses van presentar 106 denúncies a la Fiscalia contra l’alcalde Francesc Colomé (PDeCAT). L’acusen de presumpta ocultació de documentació pública, prevaricació i malbaratament de diners públics per la gran quantitat de multes que sumen pels set semàfors de sistema de foto-vermell del municipi.

I és que, en un període d’uns 15 mesos -des del febrer del 2015 fins al setembre del 2016- es van imposar més de 27.000 sancions en un poble que té poc més de 19.000 habitants. Durant aquest període, l’Ajuntament va recaptar més d’1,6 milions d’euros. Una xifra que la PAM considera “desproporcionada”, ja que fins aleshores el consistori recaptava 60.000 euros l’any. Són multes que ascendeixen als 200 euros i suposen la retirada de 4 punts del carnet de conduir, i hi ha casos de persones a les quals se’ls ha arribat a embargar el compte bancari.

A més, denuncien que Colomé, en alguns casos, ha fet un decret d’alcaldia que permetia anul·lar algunes de les multes “per no haver d’anar a judici i perdre’l”, i recorden que quan l’Ajuntament va impulsar el sistema tenia un dèficit de 13 milions d’euros.

Davant d’això, en poc més de dos anys, els veïns i veïnes han presentat més d’un centenar de contenciosos administratius, quatre dels quals han obtingut sentències favorables per als afectats perquè “el sistema foto-vermell no està sotmès a cap control oficial”. De tota manera, des de la PAM recorden en declaracions a Línia Vallès que hi ha hagut una vintena de judicis i no tots tenen sentència.

A banda d’això, tal com argumenta la PAM, fins i tot el Síndic de Greuges els ha donat la raó, ja que considera que “el control metrològic que ha de garantir-ne el funcionament correcte no resulta possible, perquè no està regulat”. En aquesta línia, afegeix la PAM, els fets pels quals s’han imposat multes no han estat constatats directament per cap agent de l’autoritat i el valor de les fotografies i els vídeos captats mitjançant aquest sistema no pot ser objectiu, ja que no està homologat pel Centre Espanyol de Metrologia.

CONTRACTE IRREGULAR?
Una altra dada que denuncien els veïns i veïnes afectats per les multes és que podria haver-hi irregularitats en la contractació de l’empresa Aplicaciones Eléctricas ENE, S.A., la qual va instal·lar el sistema. I és que el contracte, remarca la PAM, estableix que l’empresa rep el 20% del valor de les multes. Segons recorden els veïns, va passar una cosa similar a Mollet i el Síndic de Greuges va dir que aquesta retribució “és contrària als principis i finalitats” que han de regir els drets dels ciutadans i l’exercici de la potestat sancionadora.

A més, en un altre punt recorden que el mateix conseller de Governació, Jordi Jané, va dir en declaracions a l’emissora RAC1 que si hi havia casos d’ajuntaments que es repartissin l’import de les multes de trànsit amb una empresa privada s’havien de denunciar. Arran d’això, la PAM ha enviat set cartes al conseller, però malgrat que hi ha hagut resposta, “no ha contestat directament al fet que hi ha una empresa que s’endú el 20%”.

Però les multes no s’acaben aquí. La PAM ha rebut tres sancions d’entre 3.000 i 30.000 euros per haver repartit “octavetes” amb informació de la plataforma al carrer, cosa que consideren que és un “atemptat contra la llibertat d’expressió”.

Ahir al vespre hi va haver Ple i s’esperava que l’alcalde es pronunciés al respecte. Línia Vallès s’havia posat en contacte amb l’Ajuntament per conèixer la seva versió abans, però fonts municipals havien detallat que estava de viatge i que fins que no tornés ahir al vespre no faria declaracions.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram