Timateri trobat al Poblat Ibèric de Ca n’Oliver. Foto: Ajuntament

La recta final de la campanya actual d’excavacions al Poblat Ibèric de Ca n’Oliver ha permès trobar una peça de gran interès arqueològic. Es tracta d’un timateri (cap de Demèter: deessa de l’agricultura / Tanit: deessa púnica de la fertilitat) del segle III abans de Crist, recuperat divendres 19 de setembre quan s’excavava una sitja del poblat. Aquesta mena d’objectes tenien una finalitat religiosa vinculada a l’àmbit domèstic i a la fertilitat. Els especialistes destaquen que es tracta d’una peça magnífica, que està completa i conserva restes de policromia.

A partir d’ara el timateri es documentarà i estudiarà convenientment, juntament amb les altres troballes que ha generat la campanya d’excavacions d’aquest any. Posteriorment passarà a formar part de la col·lecció del Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver.

Aquest no és el primer timateri que es troba al Poblat Ibèric de Ca n’Oliver. En campanyes d’excavació anteriors ja s’havien trobat restes d’altres peces com aquesta, fins al punt que una reproducció d’una d’aquestes peces es lliurava com a obsequi a les parelles que es casaven a l’Ajuntament. L’any passat es van recuperar diversos fragments de timateris datats entre el segle III abans de crist i el segle II abans de Crist.

El Museu de Ca n’Oliver participa en un estudi coordinat per la professora María Cruz Martín Ceballos de la Universitat de Sevilla orientat a establir la procedència d’aquests objectes a partir de l’estudi de la composició de les pastes ceràmiques amb les quals estan produïdes.

Les excavacions d’aquest estiu a Ca n’Oliver han permès treballar en el barri sud del poblat i en els murs de tanca dels segles V i II aC.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram