Comerços històrics Barberà

L’Ajuntament de Barberà entregava un reconeixement als quatre comerços amb més història del municipi. Foto: Ajuntament de Barberà

El pas del temps fa inevitable que tot allò material i immaterial es transformi. A Barberà, sense anar més lluny, el transcurs dels anys ha deixat empremta i ha provocat canvis: veïns que han marxat, altres que s’han instal·lat al municipi, edificis que s’han construït i altres que s’han tirat a terra, botigues que han obert i altres que han tancat… Amb tot, hi ha establiments que, tot i el pas del temps, s’han mantingut igual, sense canvis, convertint-se així en un testimoni directe de l’evolució de Barberà i de la seva gent.

La Farmàcia Pagès, la Perruqueria Rosa Rull o Gràfiques Venque, tres dels comerços més antics de la ciutat, amb més de 50 anys de trajectòria, en són un exemple. Amb l’objectiu de posar en valor la seva trajectòria i la d’una vintena de negocis més, el mes passat se celebrava la primera edició de La Nit del Comerç de Barberà. “És un homenatge a aquells establiments que, amb el seu treball, esforç i dedicació, han estat i són el cor de la nostra ciutat”, deia l’alcalde, Xavier Garcés. “Al llarg dels anys, aquests comerços han esdevingut molt més que simples negocis; són espais de trobada, d’intercanvi i de suport per a tota la comunitat”, afegia.

Farmàcia històrica

La Farmàcia Pagès, la primera de la ciutat, es configura com l’establiment més antic del municipi i obria el 1958, ara fa 66 anys. “Aleshores, Barberà tenia uns 2.500 habitants i la gent deia que ens moriríem de gana, perquè era un poble molt petit”, expliquen des del negoci a Línia Vallès. “Amb les migracions, però, Barberà va créixer molt, l’any 1969 ens vam traslladar a la botiga actual i ara mateix hi ha nou farmàcies a la ciutat”, relaten.

Segons recorden des de l’establiment, malgrat la competència actual, van ser la farmàcia principal del municipi durant 30 anys. “Sempre ha estat un lloc molt concorregut pel qual han passat diverses generacions de barberencs i des del qual hem vist tots els canvis que ha viscut Barberà”, destaquen. En aquest sentit, asseguren que el balanç de la seva trajectòria és bo, ja que “sempre ha estat un negoci molt regular i estable”.

Imprimint des dels 60

El segon comerç amb més experiència és Gràfiques Venque, que obria el 1963, ara fa 61 anys, i que es reivindica com la impremta, copisteria i papereria més antiga de la ciutat. “Aleshores, en ple franquisme, era molt difícil aconseguir la llicència d’impremta, ja que tot estava molt controlat, i va passar temps fins que ens va arribar”, expliquen des de l’establiment a aquest mitjà. Segons recorden, en un principi, el fundador del negoci, pare dels actuals responsables, va començar a treballar anant a Barcelona a buscar clientela i tornant a Barberà per fer tot el que li encarregaven. “No va ser fins als anys 80 quan es va obrir la botiga i, per tant, va començar la venda directa al públic des de la ciutat”, afegeixen.

Pel que fa a la seva trajectòria, des de l’establiment la valoren positivament. “De feina mai ens n’ha faltat; de fet, sempre ha anat en augment”, destaquen.

Més comerços històrics

La Perruqueria Rosa Rull és un altre dels establiments més antics, amb 50 anys d’història. “Va ser la primera que es va obrir al barri de Can Gorgs i des de llavors hem pentinat tres generacions de famílies”, detalla l’encarregada de la perruqueria, que assegura que “sempre ha funcionat bé”.

Un altre negoci destacat per la seva experiència és el Restaurant Can Escayola, situat en una antiga masia que obria les portes el 1971. Des de llavors, ha donat servei ininterrompudament.

A banda d’aquests quatre establiments històrics, Barberà compta amb 75 negocis més que tenen entre 25 i 50 anys, fet que demostra l’estabilitat comercial de la ciutat. En aquest sentit, cal destacar que Barberà és una de les poblacions catalanes que té més comerços únics i irrepetibles, sense gaires franquícies ni grans marques, sent els establiments amb nom i cognom i, a més, amb experiència i anys de trajectòria els que més hi abunden.

Segons la regidora de Comerç de Barberà, Mònica Sempere, aquest tipus de negocis són “un element clau per al creixement econòmic i social” de les ciutats, pel que fa a la creació de llocs de treball i a l’oferta de productes i serveis “de qualitat i proximitat, amb una atenció personalitzada”. Per això, durant la Nit del Comerç els agraïa la seva “feina i compromís”, sobretot en un temps en el qual cada vegada és menys comú trobar comerços històrics.

Més enllà de Barberà

Fora de Barberà, a municipis com Cerdanyola o Ripollet també hi ha comerços històrics, encara que, en comparació, en menor quantitat.

D’una banda, Cerdanyola compta amb diversos establiments de llarg recorregut situats al barri vell, com la Perruqueria Artadó, l’Autoservei Padró-Solanet o el Celler de Can Costa. Mentrestant, a Ripollet destaquen Bolsos J. Blasco, la Joieria Riera o la Papereria Quatre.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram