Ple Ripollet

Moment del ple d’ahir. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Ripollet es donarà de baixa de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (AMAP), que ajuda els ajuntaments i les entitats que treballen per recuperar la gestió pública de l’aigua. Es decidia ahir al ple, amb els vots a favor del PSC, ERC, PP i Vox, i amb els vots en contra de Decidim.

Segons explicava l’alcalde, Luis Tirado, “ara mateix la gestió de l’aigua és competència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que serà qui decidirà la forma de gestionar l’aigua a Ripollet”. “És una decisió que han pres els tribunals i l’Ajuntament aquí no hi pot fer res, passa a Ripollet i als 36 municipis de l’AMB”, afegia. Davant d’aquesta situació, el batlle assegurava que “no té massa sentit seguir a l’Associació per l’Aigua Pública, quan aquest bé no és competència del consistori”.

Competència de l’AMB

En aquest sentit, cal recordar que l’any 2020 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya establia que la competència de l’aigua era metropolitana i que, per tant, el consell metropolità de l’AMB havia d’iniciar els tràmits per decidir com es faria aquesta gestió. Amb tot, mesos abans d’aquesta decisió,  l’Ajuntament de Ripollet, en mans de l’exalcalde José Maria Osuna, havia aprovat inicialment la remunicipalització de l’aigua. Davant d’aquesta situació, el govern local va continuar insistint a remunicipalitzar el servei al llarg dels darrers anys, fins que al gener l’AMB li tombava la proposta, al·legant que no es contempla que els serveis de competència plena de l’AMB puguin ser gestionats directament pel municipi.

Reaccions contràries

Per la seva banda, Decidim assegurava al ple que “el PSC no vol una gestió pública perquè prefereix fer costat a una empresa privada com Agbar, que mira pel seu benefici, en comptes de reinvertir aquests beneficis en la millora del sistema de l’aigua”. “Nosaltres ja havíem demostrat que la gestió pública abaratia el cost i és així a la majoria de les ciutats i pobles que han optat per aquesta gestió”, afegien. Davant de tot plegat, asseguraven que la decisió de sortir de l’Associació “respon a la voluntat de cogestionar l’aigua amb una gran participació privada”.

D’altra banda, l’exalcalde també es pronunciava a les xarxes socials sobre el tema, on deia que es tracta d’una “tristíssima notícia” que només s’explicaria perquè el PSC, que governa tant a Ripollet com a l’AMB, “no vol cap contrapoder a la seva postura contrària a l’aigua pública”. “Que la competència de l’aigua sigui de l’AMB no vol dir que des dels municipis hàgim de deixar de treballar per l’aigua pública des de tots els espais que es pugui”, afegia. En aquest sentit, posava l’exemple de les entitats del transport públic. “Tot i no tenir-hi competències directes, no marxem d’aquestes entitats”, concloïa.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram