El nou alcalde de Ripollet, José María Osuna, ens rep al seu despatx per parlar sobre els principals reptes que se li presenten aquesta legislatura. Entre les mesures destacades que vol portar a terme hi ha la municipalització dels serveis públics i augmentar la participació tant de ciutadans com d’entitats.

Vostès han guanyat les eleccions després de 30 anys de governs socialistes. Com s’ho explica?
Evidentment, en un èxit tan important no hi ha una única causa que ho pugui explicar tot. Crec que, per una banda, ha estat perquè la gent estava cansada de tants anys de govern dels mateixos, que a més havien tingut formes molt allunyades de la ciutadania i, per una altra, perquè des de la nostra candidatura hem fet molt bona feina.

A Cerdanyola i a Barberà hi ha governs similars al seu. La societat vallesana està canviant?
Sembla que sí i ens alegra moltíssim que tant a Barberà com a Cerdanyola, Montcada i Sabadell s’hagin produït uns canvis tan importants, perquè crec que ens podrem entendre i fer pinya a l’àrea metropolitana, on se’ns obre un ventall de possibilitats que abans no hi era.

Quina diferència notaran els ciutadans amb vostè com a alcalde?
Sobretot un canvi en les formes. Serem molt més propers i, tot i que sabem que segurament no podrem satisfer tot el que ens demanin els ciutadans, perquè és pràcticament impossible i perquè tenim unes limitacions, farem el que faci falta per aconseguir-ho. Sortirem dels despatxos, estarem al carrer i farem més partícips tant els veïns com les entitats, perquè només amb una ciutadania activa, forta i que sigui exigent amb el govern podrem assolir part dels reptes que tenim.

Tot això és el que vostès consideren capgirar Ripollet?
Sí, és la part més important. Això i deixar d’estar en connivència amb les grans empreses de serveis i amb certes immobiliàries que a Ripollet sempre han tingut molt de poder.

Al Ple d’investidura, el PSC va dir que vigilaria que complissin totes les promeses electorals. El preocupa l’oposició que puguin fer?
Per a mi, la por, si es pot dir així, és decebre les expectatives de canvi que han posat els ciutadans en nosaltres i m’alegra que el PSC digui que ens vigilarà, perquè la seva feina és fiscalitzar la feina del govern.

Vostès han dit que volen fer un canvi en la gestió. Ha estat dolenta la que ha fet el senyor Parralejo?
Nosaltres sempre hem dit que ha estat un govern mediocre, força inoperant i passiu, i volem canviar-ho. Malgrat que encara no hem fet modificacions gaire fortes a les regidories, perquè primer volem tenir un coneixement de com està funcionant l’Ajuntament, preveiem que cap a finals d’any hi haurà reestructuracions.

Per començar ja han creat la regidoria de polítiques de lesbianes, gays i transexuals. Volen donar exemple a la resta de municipis amb aquesta iniciativa?
Sí, per descomptat. Fa anys que treballem amb diferents entitats perquè creiem que és important per fer les primeres passes en aquesta tasca. Hem estat explícits amb aquesta regidoria perquè té un element simbòlic, però també perquè ens dóna més forces per fer polítiques substantives, perquè la gent en parli i per ser referents. És important que l’Ajuntament posi totes les eines que hi ha per combatre aquestes discriminacions.

A més d’aquests canvis, hi haurà auditoria a l’Ajuntament?
Sí, volem que n’hi hagi, perquè pensem que hauria de ser una exigència democràtica per un tema d’higiene municipal. Un cop la tinguem, explicarem els resultats amb total transparència a la ciutadania.

Eliminar la brutícia i les pudors del poble són la seva prioritat?
Sí, i uns dels problemes que més preocupa la gent. Pel que fa a la brutícia ens volem posar aviat a parlar amb l’empresa concessionària, Urbaser, per veure que s’està fent, en quines condicions estan els seus treballadors, quantes hores fan, quant personal tenen i quins protocols segueixen. Pensem que aquesta brutícia respon a unes retallades que hi ha hagut en el servei de recollida, però a més no compartim el model de gestió perquè apostem per la municipalització. No pot ser que hi hagi una empresa que s’estigui lucrant i no compleixi amb les seves funcions.

Quines municipalitzacions tenen pensades?
Tenim un llistat de tots els contractes externalitzats, quins serveis ofereixen, quins diners mouen, la qualitat i l’any de finalització del contracte i a partir d’aquí estem establint prioritats de recuperació dels serveis. En principi, però, les nostres prioritats són el servei de l’aigua, que té un contracte que acaba l’any 2016, i el servei de neteja d’equipaments. També voldríem municipalitzar la recollida de residus, però és un servei més complicat i no sabem fins a on podrem arribar.

Durant els darrers mesos hi ha hagut una important polèmica amb l’Ecoparc 2. Vostès aposten per tancar-lo?
Nosaltres no compartim el model de gestió de residus que fa l’Ecoparc, perquè tampoc compleix la missió que ens van dir. De nou, es tornen a lucrar i a treure beneficis les mateixes empreses que controlen el negoci dels residus, però sense donar solucions reals a aquesta qüestió. Nosaltres volem que es tanqui, però sabem que no és un procés fàcil, perquè l’Ajuntament no en té competències. Volem un altre model de gestió que redueixi i tracti els residus com cal i és un tema que ja estem treballant.

Faran algun pla de xoc per ajudar les famílies més necessitades?
Pel que fa a aquest tema hi ha una falta de diàleg entre Serveis Socials i entitats. Nosaltres volem posar en xarxa els coneixements que tenen de les diferents realitats Creu Roja, Càritas, la PAH, l’associació d’aturats del municipi i la regidoria de Serveis Socials per conèixer les necessitats del poble i a partir d’aquí veure com s’ha de reformular la feina que s’ha de fer.

Per tant, volen donar un paper protagonista a aquestes entitats?
Les entitats ja són protagonistes, perquè fan una feina boníssima en els seus àmbits i l’Ajuntament ha de comptar amb elles.

Sabadell ja ha començat a aturar els desnonaments. Vostès què tenen pensat fer?
Estem en contacte amb la PAH des de fa temps i sempre que ha calgut els hem donat el nostre suport. Aquest mes ens reunirem amb ells per veure com abordem la problemàtica, però tenim pensat fer una oficina municipal de l’habitatge, on hi hagi algun tècnic de l’Ajuntament per tractar aquests temes. A més, també volem parlar amb les entitats bancàries.

Ripollet estarà al mapa del transport públic a partir d’ara?
Realment és un tema escandalós. El regidor de Mobilitat ja s’ha posat a treballar i parlarem amb les empreses que hi operen per veure que fem. Estem pensant a fer un estudi de les necessitats dels ciutadans i, tot i que una vegada més no tenim competències, volem parlar amb la Generalitat i Foment per trobar solucions.

Quin paper tindrà a partir d’ara Ripollet en el procés sobiranista?
Jo sóc independentista, però en tot cas el que ha de fer l’Ajuntament és posar-se al servei de les reivindicacions que expressin els seus ciutadans i, en aquest sentit, sóc molt conscient que Ripollet no és un poble independentista. Nosaltres volem assegurar que hi hagi un debat democràtic sobre aquest tema i crec que és clau lligar el discurs de justícia social amb el d’alliberament nacional, però sóc l’alcalde de tots els ripolletencs. Per tant, per molt independentista que sigui, no imposaré a ningú decisions que no comparteixi la majoria dels ciutadans.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram