L’empresa no pot fer front a les indemnitzacions. Foto: Norma Vidal / ACN

L’antiga empresa Uralita, actualment coneguda com a Coemac, s’ha declarat recentment en fallida a causa de les indemnitzacions que està obligada a pagar pels danys causats a les víctimes de l’amiant. L’anunci arriba després que el mes de novembre l’Audiència de Madrid la condemnés a una històrica indemnització de 3,5 milions d’euros a 14 famílies de Cerdanyola i Ripollet. Coemac els hauria de compensar per les malalties derivades de la inhalació de les fibres d’aquest material tòxic que en molts casos va derivar en la mort de veïns i treballadors de les antigues fàbriques de l’empresa.

Ara, la companyia afirma que no pot pagar les indemnitzacions, per la qual cosa s’ha declarat en concurs de creditors. Des de Coemac ho lamenten: “Tots els beneficis i els negocis en què havíem anat invertint s’han hagut de destinar a aquesta causa”.

VOLEN LES INDEMNITZACIONS
Per la seva part, des del Col·lectiu Ronda, que porta el cas judicial dels indemnitzats a Cerdanyola i Ripollet, asseguren que lluitaran per cobrar la totalitat de les indemnitzacions, tot i l’anunci de la companyia. En aquest sentit, afirmen que el concurs no implica necessàriament que el grup estigui en situació d’insolvència irreversible, ni comporta que acabi l’activitat empresarial, sinó que “pot orientar-se a una gestió ordenada dels recursos per preservar la viabilitat i assegurar que l’empresa respongui als seus compromisos”.