Lasaosa i Payà

Lasaosa i Payà. Foto: Empatik Films

Quan l’any 2017 la presó Model de Barcelona tancava les portes, a Ales Payà se li va ocòrrer fer un film de ficció relacionat amb la presó i amb la COPEL, un moviment que lluitava per l’amnistia i l’indult dels presos i per canviar la vida d’aquests dins les presons. L’any 2018 va començar a preparar el guió i el 2022 estrenava el curt Pocos, buenos y seguros. Tot el procés de preparació del rodatge i també la postproducció i el primer muntatge es va fer des de Barberà i actualment, aquesta peça està triomfant en festivals d’arreu de l’Estat.

“Estem molt contents perquè hem aconseguit explicar el que volíem i a la gent li ha agradat”, explica Payà. En aquest sentit, el curt, dirigit per Payà i per Gorka Lasaosa, va ser un dels candidats dels Premis Gaudí de l’any passat i ha guanyat guardons als festivals de cinema de la Cerdanya, Badalona o Calahorra, entre altres. El darrer reconeixement l’ha rebut aquest octubre, quan ha estat premiat al festival Viva Cortos, que reconeix els millors curts espanyols per donar-los accés a la preselecció dels Òscar.

“Abans de saber que tindria tant d’èxit, però, la nostra idea era estendre el curt i acabar convertint-lo en una pel·lícula”, recorda Payà. “Amb tot, no ho vam poder fer perquè Modelo 77 se’ns va avançar amb el rodatge”, lamenta. Aquest film també narra la història de la COPEL viscuda des de la Model amb un argument molt similar al de Payà. “Va ser un revés molt gran”, recorda.

Tot i això, Payà va buscar alternatives i actualment està treballant en la creació d’una sèrie documental sobre el mateix tema, feta a partir del testimoni de diverses persones vinculades a la COPEL. “Ja hem entrevistat unes 50 persones i la idea que tenim ara és explicar la història d’aquest moviment des del principi fins al final”, avança.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram