Clot de Cant Fatjó vist des de l’hotel Holiday Inn Express. Foto: Línia Vallès

La lluita per clausurar el clot de Can Fatjó dels Aurons continua oberta. I és que l’EMD de Bellaterra i l’Ajuntament de Cerdanyola requeriran a la direcció general de Qualitat Ambiental la caducitat de la llicència d’extracció d’argiles del clot Almar, ja que no hi ha activitat. A més, també exigiran que es faci complir l’empresa gestora, Puigfel, amb els plans de restauració de la zona. D’aquesta manera, les dues institucions donen resposta a una demanda veïnal de fa molts anys.

El president de l’EMD de Bellaterra, Ramon Andreu, i la vocal de Medi Ambient, Tensi Torrecilla, denuncien que Puigfel va construir al clot “un abocador per acollir bales de l’Ecoparc l’any 2010 amb una llicència minera, no adequada per a aquesta activitat”. El permís per a aquest projecte, però, es va aconseguir aturar gràcies a l’oposició de veïns i administracions. Andreu recorda que “l’activitat minera va cessar fa anys i ara el que toca és restaurar el clot amb terres netes i donar-li el destí per al qual està reservat, el d’equipaments”.

Tots els grups municipals de Cerdanyola s’han mostrat a favor que es tapi el clot i han recordat que “el municipi no necessita més abocadors”.

LES PROVES
El requeriment que es farà a la direcció general de Qualitat Ambiental anirà acompanyat de dos documents que certifiquen que els moviments de terres que es van fer l’any 2010 a Can Fatjó dels Aurons tindrien com a objectiu la construcció d’un abocador. El primer és l’informe d’una visita d’inspecció de la Generalitat en el qual es fa constar que “estan baixant més profunditat del que tenen autoritzat” en el clot i que els moviments de terra que es detecten “es realitzen per tal d’adequar la zona per instal·lar-hi un dipòsit classe II per a residus embalats”.

L’altre document és un informe d’auditories de comptes de l’empresa Puigfel en el qual es diu que “durant l’exercici 2010 la societat ha activat els treballs realitzats per condicionar la pedrera Almar en un dipòsit de residus per un import de 677.549 euros”, i que a data de l’informe “la societat no disposa del corresponent permís per portar a terme la citada activitat”.

La Plataforma contra l’abocador de Can Fatjó, per la seva banda, assegura que durant l’any 2013, el departament de Territori Sostenibilitat de la Generalitat va requerir a l’empresa Puigfel que iniciés durant el 2014 la restauració de Can Fatjó dels Aurons i que diposités la fiança d’1,5 milions d’euros obligats per llei, d’acord amb les dimensions del clot “de fins a 60 metres de fondària, gairebé el triple dels metres autoritzats en el Pla de restauració vigent de 1989”. El col·lectiu veïnal, però, remarca que “l’empresa Puigfel no ha iniciat la restauració del clot, que ha demanat poder fer amb terres i runes, i no ha dipositat la fiança d’1,5 milions d’euros”.

Totes aquestes dades han provocat una alarma social a la zona, ja que Can Fatjó està situat a tocar d’habitatges, escoles i hospitals.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram