El nou 9N serà una nova oportunitat perquè els catalans expressin la seva voluntat política. Foto: ANC

Menys de 10 dies. El nou 9N s’acosta i a mesura que aquest “procés de participació ciutadana”, tal com l’ha definit la Generalitat, és a tocar, es van coneixent nous detalls del seu funcionament.

La infraestructura per al desenvolupament d’aquesta jornada de mobilització dels ciutadans de Catalunya serà de 6.695 meses repartides en 1.317 locals de participació en 942 municipis, amb una participació de 40.000 voluntaris, segons ha anat desgranant en els darrers dies la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega. La majoria d’aquests punts de participació se situaran en instituts de secundària, ja que aquests centres d’ensenyament són propietat de la Generalitat. El mateix govern es va posar en contacte amb els directors dels instituts mitjançant una carta per tal de garantir la màxima col·laboració.

La jornada començarà a les 9 del matí i finalitzarà a les 8 del vespre, que és el mateix horari que en unes eleccions oficials, però, tot i que en un primer moment el president de la Generalitat, Artur Mas, va parlar de “consulta”, la vicepresidenta Ortega va evitar en tot moment aquesta paraula durant les diverses rodes de premsa on ha anat informant dels detalls d’un procés participatiu que encara el compte enrere.

I és que tot i ser la Generalitat l’encarregada d’organitzar tot el dispositiu, el nou 9N no és un procés electoral oficial del qual se’n derivi un mandat democràtic i també presenta diferències amb l’anterior 9N, que era una consulta no referendària. A diferència del primer, aquest 9N no tindrà un cens de votants previ, sinó que la gent s’haurà d’inscriure al mateix moment d’efectuar el vot al punt de votació assignat. Qui no pugui votar el mateix dia 9 podrà fer-ho en alguna de les delegacions territorials de la Generalitat entre el 10 i el 25 de novembre.

ON ES POT ANAR A VOTAR?
Des de fa pocs dies, tothom que vulgui ja pot consultar, a través del web, quin punt de votació se li ha assignat. Només en les primeres quatre hores, 201.501 persones ja ho havien fet.

Forcadell: “Digui el que digui l’Estat, tothom a votar”

El Consell d’Estat va aprovar dijous passat el dictamen a favor d’impugnar el nou 9N. La comissió permanent d’aquest òrgan assessor va prendre la seva decisió per unanimitat, tal com ja va fer amb la impugnació de la llei de consultes i el seu decret de convocatòria. L’endemà, el govern espanyol va aprovar la impugnació del nou 9N davant el Tribunal Constitucional i entre demà i dijous aquest òrgan abordarà la qüestió. Si admet a tràmit l’escrit, la ‘consulta’ –o els actes que estiguin impugnats– quedaran formalment suspesos.

La decisió d’impugnar el nou 9N va provocar la reacció de la classe política catalana que tira endavant el procés i també de la societat civil. “Digui el que digui l’Estat, el 9N tothom amb la papereta davant el col·legi electoral”, va afirmar Carme Forcadell, presidenta de l’ANC.

Els partits sobiranistes van fer pinya per votar sí o sí i arribar fins al final del procés participatiu. En aquest sentit, van demanar al Govern que no s’arronsi davant la probable suspensió i faci possible la ‘consulta’, on, segons el CEO, el Sí-Sí s’imposaria amb el 49,4%.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram