TransLaboral

Jornada del darrer TransLaboral, al qual van acudir representants del consistori. Foto: Ripollet Impulsa

Fins a quin punt és cert que un 85% de les persones trans estan a l’atur, si no hi ha cap document ni registre que porti el compte? Aquesta és la pregunta que es fa la Clara Palau, una dona trans que considera que aquesta dada només perjudica el col·lectiu. “És una xifra que s’ha posat per sensibilitzar, però el que acaba provocant és desànim i bloqueig en les persones trans que han de buscar feina o bé transitar mentre treballen”, explica. Una situació complicada amb què es troben alguns membres del col·lectiu.

Però, precisament per evitar aquest tipus de discriminació, neix el projecte TransLaboral, del qual Palau n’és membre. Una iniciativa que treballa per la inserció laboral de les persones trans, a través de trobades entre entitats, institucions i empreses, amb l’objectiu d’impulsar actuacions que garanteixin els drets d’aquest col·lectiu. Jornades a les quals membres de l’Ajuntament assisteixen cada any.

“A Ripollet ja fa temps que treballem de la mà la regidoria d’ocupació i la regidoria LGTBI per les persones trans i, tot i que som un municipi molt conscienciat en aquest tema, sempre és enriquidor participar en propostes així que et permet fer avançar la teva ciutat a favor del col·lectiu”, explica Lucía Giménez, tècnica d’ocupació. Un gest que Palau agraeix, però que “cal fer entendre a les empreses”, afegeix Giménez. “Encara que nosaltres no volem treballar subvencionades, sinó com qualsevol persona més”, diu l’activista.

Discriminació laboral

Tot i que sembla que cada vegada es van donant més i millors respostes a les demandes del col·lectiu i, segons Palau, des del Servei d’Ocupació de Catalunya s’està treballant per donar facilitats a les persones trans que volen trobar feina, “calen accions més concretes”, pensa. D’aquí la necessitat d’un projecte com TransLaboral.

De fet, l’Ariel, una altra noia trans de Ripollet, reconeix que li ha costat molt trobar feina. “Els que contracten, normalment, són homes i de més de 40 anys, que són, precisament, els més transfòbics”, diu. “Per tant, fins que això no canviï, ho tindrem fotut, sobretot per feines de cara al públic on, encara que tinguis un currículum brillant, no et contractaran”, afegeix. Un fet que, segons explica, es repeteix en més casos que busquen feina a la ciutat. “Però ells s’ho perden”, pensa.

I és que, segons Palau, des que va fer aquest pas s’ha sentit molt més productiva perquè s’ha pogut mostrar tal com és. “Encara que jo he tingut la sort que, a la feina, no em van posar cap problema quan els vaig comunicar el pas que anava a donar, però soc conscient que no és així en tots els casos”, diu. D’aquí la importància del TransLaboral.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram