La Generalitat i l’Ajuntament de Cerdanyola van signar l’acord l’1 de febrer. Foto: Ajuntament

Defensar els drets de les persones LGTBI. Aquest és l’objectiu que perseguirà el nou Servei d’Atenció Integral a les diversitats sexuals (SAI) que es posa en marxa durant aquest mes a Cerdanyola.

Els professionals que atendran els veïns i veïnes que s’apropin a aquest espai tractaran aspectes generals, com informació sobre entitats LGBTI o gestió de denúncies i incidències per LGBTIfòbia.

A més, aquest servei oferirà acompanyament personal durant els processos de canvi d’identitat de gènere facilitant tràmits com la modificació de les dades a la targeta sanitària, entre altres assumptes.

Les persones interessades a rebre més informació sobre aquesta iniciativa o a concertar una visita, ho poden fer de manera presencial al carrer de les Belles Arts, número 19 de Cerdanyola o trucant al telèfon 93 592 16 47. L’horari d’atenció a la ciutadania serà de dilluns a divendres des de les deu del matí fins a l’una del migdia.

SUMA D’ESFORÇOS
La posada en marxa d’aquest nou projecte es va formalitzar a principis de mes amb la signatura d’un acord entre la Generalitat i l’Ajuntament de Cerdanyola.

Durant l’acte, la directora general d’Igualtat de la Generalitat, Mireia Mata, va destacar que Cerdanyola sempre ha participat de forma activa en la defensa dels drets del col·lectiu LGTBI. Segons Mata, l’obertura del SAI no ofereix únicament atenció a un col·lectiu, sinó que “sensibilitza el conjunt de la societat sobre les diversitats sexuals i de gènere”.

Per la seva part, la regidora de Drets Civils de l’Ajuntament de Cerdanyola, Elvi Vila, va definir aquesta iniciativa com “un salt de qualitat en l’atenció a les persones que necessitin aquest servei”.

A més, Vila va recordar que a la ciutat ja s’ofereixen serveis d’atenció a les dones que són víctimes de la violència de gènere i que, per altra banda, existeix un Pla d’Igualtat LGTBI municipal que va sorgir gràcies a la participació ciutadana.

“És una bona iniciativa però queda molt camí per fer”

La Generalitat està impulsant l’obertura de serveis de suport a les persones LGTBI per tot Catalunya, com és el cas de Cerdanyola. Amb l’objectiu de conèixer l’opinió del col·lectiu sobre aquesta iniciativa, Línia Vallès ha contactat amb l’entitat FLG-Associació de Famílies LGTBI. La seva presidenta, Katy Pallàs, diu que és una bona idea però que “queda molt camí per fer”.

En aquest sentit, Pallàs concreta que una de les claus per aconseguir que aquest servei sigui efectiu és comptar amb professionals preparats que tinguin un coneixement real del col·lectiu. “S’ha d’incidir en la formació del personal per aconseguir que es posin les ulleres roses i entenguin tota mena de necessitats, des de qüestions de salut fins a impulsar la creació de noves associacions”.

D’altra banda, la presidenta de l’entitat lamenta la poca presència d’entitats LGBTI a fora de Barcelona. “Hi ha una carència enorme que amb el pas del temps esperem que es vagi solucionant”, conclou Pallàs.