Bellaterra va votar fa dos anys que volia esdevenir municipi. Foto: S. Carrillo

Després que fa dos mesos es reprenguessin les negociacions entre l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra i l’Ajuntament de Cerdanyola, l’impuls d’una segona proposta de nou conveni el mes passat semblava que desbloquejaria la situació. Però la discrepància sobre la incorporació o no de l’abocador de Can Fatjó dins del terme de Bellaterra torna a deixar l’acord en punt mort.

El cas cueja des de fa més de dos anys, quan els ciutadans de Bellaterra van expressar mitjançant el seu vot que volien esdevenir municipi. A partir d’aquí, l’Ajuntament de Cerdanyola i l’EMD van iniciar un seguit de negociacions sobre les relacions, el pressupost i el repartiment de competències que no van acabar de donar el seu fruit.

Durant el Ple cerdanyolenc del passat 25 de gener, les dues parts van anunciar que reprendrien les negociacions per intentar arribar a un acord. Amb aquest objectiu, l’EMD va convocar una Junta de Veïns a Bellaterra el passat 9 de març on es va ratificar per unanimitat una nova proposta de conveni per part seva.

Segons el president de l’EMD, en aquest document “Bellaterra fa grans concessions”. “Hem renunciat a moltes coses respecte al primer conveni si pensem que el punt de partida era que la gent de Bellaterra demanava ser municipi”, diu.

Un dels àmbits principals que Bellaterra posa sobre la taula és que l’EMD seguiria assumint les competències actuals però en passaria a tenir d’altres com l’enllumenat, la neteja viària, l’asfaltat dels carrers o el turisme. L’Ajuntament de Cerdanyola aportaria a l’EMD un pressupost anual d’1.350.000 euros per finançar aquestes àrees i, a més, faria inversions anuals a Bellaterra pel valor d’un 10% del nou pressupost.

La seguretat ciutadana és un altre eix principal de la proposta bellaterrenca, segons la qual l’Ajuntament es comprometria a crear una unitat de policia local específica per a la zona de Bellaterra però que seguiria depenent de Cerdanyola. 

Fins aquí, el conveni seria viable per ambdues parts, però el punt polèmic arriba amb la demanda d’incorporació de l’abocador de Can Fatjó a la zona de Bellaterra. Andreu assegura que aquest terreny “està totalment deslligat del nucli urbà de Cerdanyola i, en canvi, totalment unit a Bellaterra”. 

Per la seva part, la regidora de Relacions Institucionals amb Bellaterra, Laura Benseny, defensa que “no podem acceptar aquesta proposta de límits territorials”. En aquest sentit, Benseny puntualitza que “des del principi vam dir que no jugaríem aquesta carta i ho han tret a la llum a l’últim moment. Entenem que és un bloqueig que fan amb l’excusa de l’abocador”.

D’altra banda, Benseny mostra el seu acord amb la resta de punts de la proposta tot i que recorda que es tracta d’una negociació i que “ni nosaltres ni ells podem pretendre estar totalment satisfets amb el resultat final”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram