La comercialitzadora pública ja subministra l’electricitat a l’Ajuntament de Barcelona. Foto: Ajuntament de Barcelona

Pas endavant perquè la comercialitzadora pública Barcelona Energia es converteixi en l’operador elèctric metropolità i pugui començar a donar servei a instal·lacions públiques i a particulars del territori. El Ple de l’AMB del passat 16 d’octubre va aprovar inicialment la memòria justificativa de l’activitat de l’empresa, que des del juliol d’enguany ja subministra l’electricitat a l’Ajuntament de Barcelona. Ara, només falta esperar que abans d’acabar l’any s’aprovi finalment l’expedient d’iniciativa econòmica i, així, a partir del 2019 la comercialitzadora ja podria donar servei a unes 20.000 llars de l’àrea metropolitana. I tot plegat amb un objectiu principal: transitar cap a la sobirania energètica del territori metropolità.

Així ho expliquen des de l’AMB, que destaquen que era necessari dotar-se d’una eina com Barcelona Energia capaç d’impulsar una transició energètica i un canvi de model i d’hàbits, així com fomentar la generació d’energia fotovoltaica i lligar la generació d’energia i el consum.

I és que aquest operador metropolità tindrà una triple funció. En primer lloc, i tal com ja fa actualment amb l’Ajuntament de Barcelona, subministrarà energia a l’AMB i a les empreses públiques gestores de serveis, així com també a la ciutadania, a partir del 2019 i dins dels límits legals existents. També es contempla la possibilitat que gradualment s’hi puguin incorporar els altres ajuntaments metropolitans i les seves empreses públiques.

En segon lloc, l’operador prestarà serveis complementaris a l’AMB, a altres administracions i a la ciutadania en relació amb l’estalvi energètic i l’assessorament sobre les tarifes i potències més adequades. I, finalment, fomentarà l’energia renovable a través d’impulsar-ne i augmentar-ne la generació en espais privats o comunitats de propietaris.

ENERGIA VERDA
Amb tot, Barcelona Energia no serà un operador qualsevol. A banda de ser públic –tret distintiu fonamental–, comercialitzarà 100% energia verda i fomentarà l’energia de proximitat. Per limitació legal, només podrà destinar un 20% de la seva activitat a tercers, és a dir a la ciutadania, però tot i això el seu impacte en el model i en els hàbits de consum anirà molt més enllà d’aquesta comercialització directa. Sigui com sigui, pel que fa a les pròpies tarifes s’intentarà que siguin el màxim de favorables per als ciutadans que se’n puguin beneficiar. I, sobretot, es protegiran les persones en situació de risc d’exclusió residencial, així com les comunitats de propietaris que disposin de plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum.

TERSA, INDISPENSABLE
I tot plegat s’articularà sobre la base de l’empresa metropolitana Tractament i Selecció de Residus, S.A. (TERSA). I és que, per la llei del sector elèctric, l’activitat comercialitzadora d’energia elèctrica s’ha de desenvolupar mitjançant una societat mercantil que sigui mitjà propi de l’AMB, requisit que compleix aquesta empresa. En aquest sentit, Barcelona Energia, gestionada per TERSA, farà dues coses: representar l’energia que produeix l’Ajuntament de Barcelona i l’AMB i comprar l’energia que consumeixen (comercialitzadora), respecte a la qual es demanaran els corresponents certificats d’energia verda, igual que ho fa, per exemple, Som Energia.

 

Cap a la sobirania energètica

El model energètic actual és ineficient i perjudicial per al medi ambient i la salut de les persones. Així ho consideren des de l’AMB, que destaquen que es basa en els combustibles fòssils, els quals creen una forta dependència de l’exterior i generen emissions contaminants i de canvi climàtic. A més, afegeixen, la generació d’electricitat està centralitzada, en el marc d’un model on es primen els interessos de les companyies actuals per sobre de l’interès general. Només durant l’última dècada, la factura del preu de l’electricitat a Espanya s’ha encarit un 70%.

Amb tot, des de l’AMB es defensa un model basat en les energies renovables, l’estalvi, l’eficiència, la gestió de la demanda i el foment de la generació de proximitat, que posi al centre la ciutadania i asseguri l’accés a l’energia, produint-ne el màxim de la que es consumeix.

Per tot plegat, fa temps que l’AMB treballa per aquest nou model. Per exemple, l’any 2014 ja va aprovar el seu Pla de Sostenibilitat, que contempla com a prioritari l’Eix d’Energia i Canvi Climàtic. Més endavant es constituiria la Taula Metropolitana per un nou model energètic i la Taula de Transició Energètica, i l’AMB s’adheriria al Pacte d’Alcaldes per l’Energia i el Clima. I, sense anar gaire lluny, el passat mes de setembre es va aprovar el Pla Clima i Energia 2030, en el qual es contempla el full de ruta cap a una transició energètica.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram