manifestació

Imatge d’arxiu de joves manifestant-se contra el masclisme. Foto: Laura Busquets/ACN

Històricament, la dona sempre ha estat al marge. Però, des de fa uns anys, cada vegada són més les polítiques, les campanyes i les iniciatives que es tiren endavant en relació amb el feminisme i, per tant, amb l’empoderament femení. Un fet positiu que està portant a crear un nou escenari on la dona comença a estar més al centre, però on no s’acaba d’aconseguir erradicar les actituds masclistes. I és que tot i que la lògica sembla indicar que com més feminisme, menys masclisme, malauradament no acaba de ser així. Per això el 25 de novembre, es tornava a celebrar el Dia Internacional contra les Violències Masclistes. Una jornada per reivindicar que la violència vers les dones continua sent una realitat arreu del món, que molts voldrien treure del calendari, ja això significaria que aquest problema hauria desaparegut.

La violència en dades

A la comarca, durant el segon trimestre d’aquest any es van registrar 628 denúncies per violència masclista, segons detalla el recull de dades dels partits judicials del Vallès Occidental recentment elaborat pel Consell Comarcal. Un augment d’un 19% respecte al primer trimestre de l’any que se situa per sobre de l’augment que hi ha hagut al conjunt d’Espanya, de Catalunya i de la província de Barcelona, i que fa saltar les alarmes, ja que, dit d’una altra manera, aquesta xifra representa al voltant de set denúncies diàries per violència masclista al Vallès Occidental. Una dada que, a més, se situa com la més alta dels últims nou anys.

Al segon trimestre es va registrar el nombre de denúncies més alt dels últims nou anys

En aquest sentit, de les 628 denúncies, el 85% es van presentar amb un atestat policial i un 10% amb un part de lesions. Mentre que pel que fa als delictes més comuns decretats pels partits judicials comarcals en aquests casos, el 66% van ser per lesions lleus, el 12% per trencament de penes i mesures, el 9% per maltractament habitual i un altre 9% per actes contra la llibertat, la integritat moral, la intimitat i l’honor.

Davant de tots aquests delictes, però, es van acceptar menys de la meitat de les sol·licituds d’ordres de protecció. Una xifra “lleugerament per sobre de la del conjunt de Catalunya”, diu el document, que se suma al fet que només el 10% de les resolucions judicials tramitades a la comarca van acabar amb una condemna. Una dada que representa “un augment notable de dos punts respecte al trimestre anterior”, detalla l’estadística, que també és superior a les condemnes decretades a nivell provincial i català, però inferior a l’estatal.

Bolcats amb el 25N

Davant de tota aquesta situació, la comarca es va bolcar en celebrar el 25-N i a totes les ciutats del Vallès Occidental institucions, entitats i la població en si mateixa van participar en diferents tallers, actes i activitats que es van fer durant tot el dia per aprendre a detectar les violències masclistes, que no només són físiques, i saber com actuar quan existeixen.

A Cerdanyola, per exemple, l’activitat central va ser l’acte de les cadires reivindicatives, que consistia a col·locar una cadira per cada dona assassinada per violència masclista aquest any a Espanya, també es va llegir un manifest, es va fer un mural participatiu i una performance a càrrec dels alumnes de l’Institut Banús. Mentre que a Barberà també es va llegir un manifest i es va fer un acte de denúncia, entre altres activitats fetes prèviament com tallers o un cinefòrum, i a Ripollet es va fer una concentració, una performance de la Xarxa Lila i una acció artística per visibilitzar les violències que pateixen les dones, entre altres actes emmarcats en el 25-N que es faran fins al 15 de desembre.

Tot plegat, per demostrar el compromís comarcal d’erradicar les violències masclistes, de lluitar contra ella des de tots els àmbits, però també de construir una societat plenament feminista on cap dona hagi de tenir por.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram