ADE Vallès

ADE Vallès té la seva seu a Cerdanyola i està formada per 88 dones directives, empresàries i professionals. Foto: ADE Vallès

A Catalunya, les dones només ocupen un 32% de càrrecs directius. Així ho mostra l’informe ‘Women in business’ de l’any 2020. Una dada que, tot i que va en augment amb el pas dels anys, encara queda lluny de la paritat. I és que, malgrat l’impuls de noves polítiques d’igualtat i de l’avenç cap a una societat que cada cop sembla ser una mica més feminista, queda molta feina a fer perquè homes i dones tinguin la mateixa veu i les mateixes oportunitats arreu.

Al Vallès Occidental, ADE Vallès lluita per arribar precisament a això, a una societat igualitària. Una entitat, formada per dones empresàries, emprenedores i directives de la comarca, que treballa per posar en valor el lideratge i el talent femení. Però, el que va començar fa 9 anys com una petita iniciativa, avui dia ja compta amb 88 sòcies entre les quals destaquen advocades, consultores o fundadores d’empreses que han trobat, en aquest espai, el suport mutu que necessitaven per avançar en els seus objectius, tant dins com fora de la feina.

Demostrar més

La Mónika Blasco és la presidenta d’ADE Vallès des de fa tres anys i la fundadora d’una empresa de comunicació. “Vaig conèixer l’associació i em va agradar tant el que feien i l’esperit emprenedor que la movia, que no vaig dubtar a fer-me sòcia”, recorda.

“Tot allò relacionat amb la dona, fet en clau feminista i per visibilitzar la nostra feina, sempre m’ha fascinat”, explica. I és que, precisament, un dels objectius d’ADE Vallès és fer d’altaveu d’aquelles dones que no sempre poden ser escoltades. “És important que es conegui a les dones directives i referents i que es faci difusió quan aconseguim alguna cosa, igual que es fa quan ho aconsegueixen els homes”, diu Blasco. Però, malauradament, en els alts càrrecs les diferències entre homes i dones segueixen estant molt presents.

“Et trobes més traves i sembla que hagis de demostrar més pel simple fet de ser dona. I més en sectors masculinitzats, on cal fer més esforços per arribar lluny”, lamenta la presidenta. Una realitat trista tenint en compte que, tal com mostren les estadístiques, moltes dones es dediquen al màrqueting, a l’economia o a les farmacèutiques, però els qui dirigeixen les empreses són homes. “Per això, encara queda molt camí a fer”, afegeix.

Ser directiva i mare

La Mercè Martí és una de les sòcies d’ADE Vallès i la presidenta d’una empresa d’auditoria. “El 2018 vaig conèixer la Mónika i em vaig unir a l’associació, perquè no totes tenen la mateixa sort que vaig tenir jo i volia ajudar-les”, explica. “Però tenir èxit no ha estat fàcil, perquè abans he estat picant molta pedra, sent molt perseverant i demostrant que a la gent li interessava estar al meu costat”, recorda Martí.

A banda de tot això, quan una dona decideix ser mare ha d’afrontar una etapa que, laboralment, es pot fer complicada. “D’una banda, hi ha dones que dubten si tirar endavant amb el seu negoci o el seu càrrec perquè han de cuidar els fills, i el seu home no deixarà de treballar per fer-ho”, lamenta. Però, de l’altra, a les dones que decideixen combinar ambdues coses tampoc se’ls hi posa fàcil. “Sembla que a partir d’aquest moment es qüestioni més la teva feina i si mereixes tenir una posició de responsabilitat, només per haver tingut un fill i perquè potser en tens més”, diu Martí.

Pel bon camí

Lamentablement, situacions com aquesta segueixen passant avui dia. Però, des de l’associació confien que el futur serà millor. “Cada vegada som més dones i també més homes els que pensem i actuem des de la mirada feminista i de la igualtat”, diu Blasco. “De fet, ja hem avançat bastant i les coses són força més fàcils que quan jo vaig començar”, pensa Martí.

I és que cada vegada està més clar que no és just que no hi hagi dones en llocs de direcció. “Tot i que la culpa és de tots, i també de les dones, perquè de vegades ens costa fer aquest pas endavant”, afegeix la sòcia. “Però el camí pel qual s’ha d’anar i en què cal seguir treballant és aquest”, conclou Blasco. El camí de la paritat, de la igualtat i de visibilitzar els èxits femenins.

El síndrome de la impostora

Segons Blasco, algunes dones pateixen el ‘síndrome de la impostora’ perquè tenen por i dubten de si estaran preparades per estar en posicions de poder dins d’una empresa. Una percepció que no afavoreix la paritat i a la qual cal fer front des de la mirada feminista.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram