piscina

Les piscines privades no es poden reomplir, però es permeten les esportives amb algunes limitacions. Foto: Aleix Freixas/ACN

Un cop decretada l’emergència al sistema Ter-Llobregat, s’activen les mesures aprovades pel Govern per a una situació extrema als 202 municipis de les conques internes, que afectaran un total de sis milions d’habitants. El Pla Especial de Sequera preveu tres nivells d’emergència que s’aniran decretant en funció de l’evolució de les reserves d’aigua.

Mesures immediates

Independentment de la fase en què ens trobem, l’entrada en un escenari d’emergència ja inclou la reducció a 200 litres per habitant i dia de la dotació màxima, una quantitat que pot baixar fins als 160 litres en cas d’emergència extrema. Aquesta xifra té en compte el consum domèstic, les activitats econòmiques, els centres sanitaris, els usos municipals i les pèrdues a les xarxes de distribució, entre altres.

S’estableix la reducció del 80% del reg agrícola, del 25% dels consums d’aigua dels usuaris industrials i la reducció del 25% en el consum en els usos recreatius. Pel que fa al consum a les llars, es recomana que se situï al voltant dels 90 litres per habitant i dia.

L’abastament a les cases no afectarà els barcelonins fins al nivell 3 d’emergència

De moment, no es preveuen reduccions de pressió a les llars ni suspensions temporals en la prestació del servei d’abastament. De fet, la directora general de Barcelona Cicle de l’Aigua, Cristina Vila, ha assegurat que l’abastament domiciliari no afectarà els barcelonins fins a la tercera fase, que podria arribar al juliol si es manté la tendència actual de poca pluja i que implicaria un límit de 160 litres per habitant i dia. Però abans d’arribar a aquest punt, segons la directora, ja s’haurien pres altres restriccions i mesures, o fins i tot haurien arribat vaixells amb aigua.

En aquest context, les administracions locals poden establir limitacions o prohibicions addicionals a l’ús de l’aigua en instal·lacions esportives, públiques o privades, i als espais lúdics. Tanmateix, el Govern sempre podrà permetre excepcions puntuals i detallades a les limitacions o prohibicions per raons d’interès públic.

Activitats prohibides

En situació d’emergència, s’activa la prohibició de l’ús de totes les dutxes de les platges catalanes. També queden prohibides les activitats que impliquin l’ús d’aigua susceptible de consum humà, com ara les pistes de gel, les festes d’escuma o els jocs d’aigua. Així mateix, queda prohibida la neteja de qualsevol mena de vehicle, excepte que es faci en establiments comercials de neteja de vehicles que comptin amb sistemes de recirculació de l’aigua.

Quant a projectes i activitats afectats per la situació, l’ACA valorarà la compatibilitat del projecte o activitat amb les restriccions derivades de l’estat d’emergència segons el Pla de Sequera. En qualsevol cas, queda en suspens el funcionament de les noves explotacions ramaderes o l’ampliació de les existents mentre no es garanteixi la disponibilitat d’aigua per assegurar el benestar animal.

Cabals d’emergència

Mentre duri aquesta situació, s’aplicaran cabals d’emergència als rius Muga, Ter i Llobregat, amb l’objectiu de preservar més aigua als embassaments de les conques internes. Aquesta reducció del cabal dels rius està validada pels tècnics i, a banda d’assegurar la disponibilitat de l’aigua per als embassaments, garanteix la reversibilitat de l’impacte de la mesura sobre la biodiversitat dels trams de rius afectats.

1. Primera fase

Mentre els embassaments tinguin reserves d’aigua de 100 hm3, equivalent a un 16,3%, el consum d’aigua es mantindrà en els 200 litres per habitant i dia. En aquesta fase, les piscines cobertes que estiguin incloses al cens d’equipaments esportius de la Generalitat es podran reomplir sempre que es redueixi el consum d’aigua de la resta d’instal·lacions. La resta de piscines, com les privades o les dels hotels, no es podran reomplir ni totalment ni parcialment. Tampoc les piscines comunitàries o les de balnearis. Quant al reg de camps de gespa destinats a l’esport federat, està permès, però només amb aigua regenerada o freàtica que no competeixi contra l’abastament domiciliari, i sempre que es compensi amb altres mesures d’estalvi a dins de les instal·lacions.

Es permet el reg d’arbrat públic amb aigua regenerada o freàtica per evitar l’estrès hídric i que aquest caigui o mori, ja que es vol preservar també el seu ús com a refugis climàtics de cara a l’estiu. Pel que fa a les fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic d’aigua, en emergència en queda prohibit l’ompliment total o parcial, amb l’excepció d’aquelles basses que serveixen de refugi de fauna en perill d’extinció i de fauna destinada a la recuperació de les espècies autòctones en les masses d’aigua, que es poden omplir amb la mínima quantitat d’aigua indispensable procedent de la regeneració o del freàtic.

Barcelona impulsa l’ús de l’aigua freàtica

Mentre duri l’emergència, l’Ajuntament de Barcelona limitarà el reg a la “supervivència” i farà servir aigua no potable. Els serveis de neteja també es mantindran només amb aigua freàtica. En aquest sentit, s’avancen les obres per aconseguir 200 milions de litres més d’aigua d’aqüífers.

2. Segona fase

En cas que les reserves d’aigua arribin als 67 hm3, equivalent al 10,95%, el consum es restringirà a 180 litres per habitant i dia. En aquesta segona fase, si un centre esportiu volgués reomplir la piscina, les dutxes de les instal·lacions s’haurien de tancar. En el cas de les piscines descobertes destinades a l’ús de l’esport federat, només podran mantenir-se obertes si el centre tanca les dutxes per compensar el consum, ja que, segons ha apuntat l’executiu, l’aigua d’aquestes s’evapora molt més fàcilment. Pel que fa al reg dels camps de gesta per a l’esport federat, es permetrà l’ús d’aigua regenerada o freàtica, però els equipaments hauran de tancar les dutxes si volen regar. Es permetrà també el reg d’arbrat públic amb aigua regenerada o freàtica.

3. Tercera fase

Si els embassaments arriben als 33 hm3, el 5,4% de capacitat, entrarem en la tercera fase d’emergència i el consum per litre i dia s’haurà de reduir a 160 litres per habitant i dia. En aquest estadi, el més restrictiu que preveu l’emergència, el Govern ordenarà el tancament de les dutxes de totes les instal·lacions esportives i, a més, quedarà prohibit regar els camps de gespa, així com omplir o reomplir les piscines d’aquestes instal·lacions.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram