manifestació El Barco

Veïns d’El Barco es manifesten a l’exterior de l’Ajuntament, durant el Ple. Foto: Salvem El Barco

El Ple municipal de l’abril a Esplugues va estar gairebé monopolitzat per la problemàtica de l’edifici d’El Barco, d’on a finals de març van ser desallotjades 38 famílies pel mal estat del bloc. Si a l’exterior els veïns, amb la col·laboració del teixit associatiu espluguí, van manifestar-se contra la gestió del govern municipal en aquest tema, a dins la tensió va caracteritzar les intervencions dels regidors.

De fet, ERC, PP i Junts van sumar forces a l’hora de presentar una moció que demanava crear una comissió d’investigació sobre la gestió municipal d’aquest desallotjament. La proposta va rebre els vots positius de tota l’oposició, inclosos el regidor de Vox, Daniel Lafuente, i fins i tot de l’exedil socialista Sara Forgas, que va sortir del govern fa unes setmanes per desavinences amb l’alcaldessa, Pilar Díaz. Però PSC i comuns, que conformen el govern municipal, van votar-hi en contra, fet que va provocar les crítiques de la resta de partits.

“El meu fill em pregunta quan tornarem a casa”

Per altra banda, el Ple també va tombar una moció de Junts que reclamava paralitzar l’enderroc de l’edifici, ja que només va rebre el suport dels republicans. Va ser en el torn de precs i preguntes quan alguns dels veïns d’El Barco que van poder entrar al Saló de Plens van expressar, directament a l’alcaldessa, les seves preocupacions.

L’Alexandra, per exemple, va narrar que estan vivint “un malson” des del 25 de març, el dia del desallotjament. “El meu fill de cinc anys es desperta plorant les matinades i em pregunta quan tornarem a casa; jo com a mare no tinc resposta, però vosaltres sí”, va explicar la veïna.  “Vull tenir una resposta per a quan el meu fill em pregunti a la matinada quan tornarem a casa”, va reblar.

La Susana, per la seva banda, va parlar dels 28 infants que vivien a l’edifici, de zero a 12 anys. “La meva filla, de 3 anys, fa tres setmanes que no sap què esmorzarà o què soparà… Estem destrossats”, va lamentar. “Quant de temps estarem donant voltes? Els infants necessiten rutines”, va reclamar la veïna.

El govern defensa la seva tasca

El primer tinent d’alcaldia, Eduard Sanz, va prometre que quan hi hagi alguna solució formal sobre el tema caldrà posar-la per escrit, tal com van reclamar a la sessió plenària els veïns. Sanz, a més, va destacar que el govern local tenia unes previsions que van saltar pels aires pels informes que van indicar que l’estat de l’edifici era molt delicat. Díaz, al seu torn, va assegurar que hi estan a sobre. “Quan passi l’emergència demanaré perdó si ho haig de fer”, va afirmar.

El Ple, finalment, va tenir una duració de més de tres hores, gairebé monopolitzades pel tema d’El Barco. Un edifici, la demolició del qual ja està licitada per l’Ajuntament.

Per altra banda, els dies 20, 21, 22 i 23 d’abril, de 10 del matí a vuit del vespre, el Centre Cultural l’Avenç acollirà unes jornades solidàries amb els afectats d’El Barco, els beneficis de les quals es dedicaran als veïns desallotjats.

Les incògnites del Barco
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram