ajuntament esplugues

L’edifici consistorial. Foto: Ajuntament

El que havia de ser un mandat molt plàcid per al PSC s’ha sacsejat. De fet, podria no ser tan fàcil com el que es preveia després dels resultats del 28 de maig, quan els socialistes van revalidar la seva majoria absoluta a la ciutat. En qüestió de pocs mesos, la situació del PSC d’Esplugues ha fet un gir amb la renúncia de la regidora Sara Forgas, que abandona les files socialistes per passar a ser no adscrita al Ple, deixant-hi el PSC en minoria. Així i tot, un acord de govern amb els comuns signat el gener salva per ara els mobles als socialistes, ja que tenen assegurat el govern en majoria.

A finals de febrer, Forgas feia públic un comunicat en el qual explicava els motius de la seva decisió. “M’he sentit humiliada i difamada”, denunciava la ja exregidora del PSC, que afegia que no se sentia “ni políticament ni personalment” representada per l’alcaldessa, Pilar Díaz. Una afirmació que contrasta amb el fet que, fins fa poc, Forgas havia format part del nucli dur de Díaz, per no parlar dels nombrosos missatges de sintonia amb l’alcaldessa –fa només un any ballaven sevillanes juntes– que hi ha a les seves xarxes socials. Què ha passat per arribar a aquesta situació?

Divergències d’inici

En el seu escrit de comiat del PSC, Forgas relata que Díaz li havia retirat la confiança i les seves atribucions per, segons diu, discrepar amb ella. “Vaig acceptar la seva decisió, retirant-me a un segon pla”, afirma. Ara bé, l’exsocialista assegura que aquestes divergències han traspassat “en diverses ocasions” la línia del terreny personal, fet que l’ha empès a trencar el carnet del partit. Línia Tres ha intentat posar-se en contacte amb Forgas, sense èxit. El PSC, al seu torn, demana a Forgas que entregui la seva acta de regidora. “Les actes dels regidors no són propietat d’aquests, sinó dels votants”, diu el partit en un escrit que va repiular l’alcaldessa a X.

Aquest trasbals en la política espluguina no ha agafat per sorpresa l’oposició. “Era vox populi”, afirma Marcos Sánchez, portaveu del PP. Una opinió que comparteixen ERC i Junts, que van començar a sospitar que passava alguna cosa al si del PSC quan Díaz, a l’hora de fer el cartipàs, va treure Forgas de les tinences d’alcaldia. Mesos més tard li va retirar les competències que tenia i, el gener, els comuns anunciaven que havien arribat a un acord de govern amb el PSC. “Els esdeveniments segueixen una lògica”, apunta el portaveu d’ERC, Roger Martínez. “Veient venir el problema, el PSC va activar la necessitat de posar dos regidors més al govern abans de perdre la majoria”, assenyala Sánchez. Els comuns, però, neguen aquest extrem. “La voluntat de pactar amb el PSC és anterior al tema Forgas”, assegura el seu portaveu, Jordi Pérez. “El nostre objectiu no és apuntalar cap govern”, diu.

Així i tot, la resta de partits no s’ho creuen. “Han accedit al govern a canvi de poc o res”, opina Iban Salvador, portaveu de Junts. “Caldrà veure si els comuns marquen perfil propi”, apunta Martínez, mentre que Sánchez veu “poc probable” que els morats facin valdre la seva posició privilegiada. “Estem millor posicionats perquè som a dins, però si alguna cosa de l’acord no es compleix, es trenca”, avisa, sigui com sigui, Pérez.

Amb tot, tant ERC com el PP, Junts i fins i tot Vox parlen de “nerviosisme” a les files del PSC per la nova situació en minoria al Ple i critiquen que Díaz fa una política “personalista” que no escolta l’oposició. Línia Tres s’ha posat en contacte amb el PSC per conèixer la seva valoració de la situació, però no ha obtingut resposta.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram