el Barco

L’edifici es va construir el 1949. Foto: Ajuntament d’Esplugues

L’Ajuntament d’Esplugues ha ordenat el desallotjament de les 38 famílies que viuen a l’edifici d’El Barco pels danys a la seva estructura. Ho ha decidit arran de les conclusions d’un informe tècnic que apunta a danys estructurals al bloc. Per tot plegat, el consistori ha decretat l’estat de ruïna de l’immoble i ha reunit els veïns per evacuar-los al més aviat possible.

La decisió ha estat comunicada avui mateix als veïns de l’edifici, construït el 1949 i que fa temps que presenta un estat de conservació delicat. De fet, el 23 de febrer va caure un sostre fals en un dels habitatges del bloc, fet que va provocar l’acceleració del procés de reubicació de les famílies afectades, davant del risc que corrien.

Atenció als afectats

L’informe tècnic ha mostrat les deficiències estructurals de l’edifici i ara el consistori treballa en un protocol de desallotjament que inclou la creació d’una oficina municipal de suport i atenció als afectats, així com l’activació d’un mecanisme per cobrir les necessitats de les famílies. En aquest sentit, des de l’ajuntament espluguí informen que s’està treballant “de manera urgent” en la recerca de solucions per a les famílies i que la prioritat municipal és “la seguretat” de les persones i trobar “solucions adaptades a cada cas” al més aviat possible.

El consistori informa, a més, que a les famílies que no tinguin on viure se’ls ha ofert un allotjament puntual de dos dies, mentre que es coordinen amb l’Agència Catalana de l’Habitatge per buscar aquestes solucions adaptades a cada cas. “La prioritat és ara el suport integral als veïns i veïnes”, ha expressat l’alcaldessa, Pilar Díaz.

Situació delicada

Amb tot, el consistori d’Esplugues és propietari de l’edifici des de fa menys d’un any, després d’haver hagut d’expropiar la finca a la propietat, seguint una sentència judicial. Ubicat en ple parc dels Torrents, El Barco ocupa terrenys que, segons el Pla General Metropolità (PGM), són zona verda.

Des d’ERC han demanat que l’Ajuntament aporti el citat informe pel qual s’ha pres la decisió de desallotjar l’immoble. “Ara cal fer costat a les famílies i seguir demanant que es rehabiliti l’edifici”, ha expressat a les xarxes socials Roger Martínez, portaveu dels republicans, que sempre han optat per invertir diners per reformar el bloc i salvar-lo i evitar, així, l’enderrocament.

“No té sentit la rehabilitació”

En declaracions als mitjans, el primer tinent d’alcaldia, Eduard Sanz, ha contradit ERC i ha dit que “no tindria massa sentit una rehabilitació” d’El Barco “en les condicions amb les quals estava”. “És molt probable que estigués en ruïna econòmica”, ha assegurat el polític socialista, el que vol dir que és més car rehabilitar-lo que fer-ne un de nou. A més, Sanz ha reconegut que en cap moment s’han plantejat una modificació del PGM per canviar els usos del sòl on s’aixeca l’edifici.

Durant tot el periple judicial, cal dir, el propietari ha continuat explotant els lloguers de la finca, i no va ser fins l’any passat que en va demanar l’expropiació. Sanz ha recordat que prèviament se li havien fet diversos requeriments perquè fes el manteniment que pertocava a l’edifici. No ha volgut especular sobre les “motivacions” que l’haurien dut a no fer-lo, però sí ha constatat a partir dels informes municipals que “no ha estat ni de lluny el que era necessari”.

Per la seva banda, Marcos Sánchez, portaveu del PP, diu que ara és l’hora “d’estar al costat dels veïns i prioritzar la situació crítica” i s’ha posat a disposició del govern municipal. “Ja arribarà el moment de les responsabilitats”, ha afegit.

Al seu torn, el portaveu dels comuns i regidor de govern, Jordi Pérez, ha coincidit amb els seus homòlegs i ha expressat el seu suport als veïns afectats. “Ara toca cuidar, en aquests moments durs, als veïns i veïnes del Barco”, ha afirmat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram