Lloguer

L’habitació de lloguer més cara que hem localitzat es troba al barri de Gràcia. Foto: Miquel Vera/ACN

Fem la prova. Busquem en una famosa pàgina web immobiliària habitacions per llogar a Barcelona. En comptabilitzem més de 4.000. Als filtres indiquem que se’ns ofereixin les habitacions que superen els 700 euros de preu. Primera sorpresa: gairebé una de cada quatre habitacions que es lloguen a la plataforma depassa aquest preu. Continuem amb les proves: ara demanem al web que ens ordeni les habitacions de més a menys cares. N’hi ha que superen els 1.500 euros, i la que té un preu més elevat es troba al barri de Gràcia i val, atenció, 2.051 euros al mes.

A Barcelona, el salari mitjà brut anual és de 32.000 euros, és a dir, quasi 2.600 euros bruts al mes en 12 pagues. Malgrat això, el salari mitjà no respon amb exactitud a la realitat. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), al conjunt de l’Estat el sou més freqüent se situa entorn dels 18.500 euros bruts anuals, uns 1.500 euros bruts mensuals.

Sigui com sigui, tant uns sous com uns altres ho tenen difícil per pagar una habitació de les que des del diari Línia hem analitzat.

Preus i habitacions

Com són les habitacions més cares? En la seva gran majoria, es tracta d’habitacions que s’assemblen més a les que s’ofereixen en un hotel que a les que tenim al cap quan pensem en el fenomen del lloguer d’habitacions.

Empreses com Roomless o Badi inunden els portals immobiliaris amb les seves habitacions, que comptem amb serveis inclosos. Es lloguen per una durada de 350 dies que coincideixen amb l’any acadèmic a persones que tenen entre 18 i 35 anys. De fet, molts d’aquests anuncis no estan ni en català ni en castellà. Directament són en anglès, buscant els estudiants estrangers que venen a viure a Barcelona i que es poden pagar aquesta mena d’allotjament que, en alguns casos, inclou màquines de gimnàs a la terrassa, sala de cinema o servei de neteja un cop a la setmana.

No obstant això, no totes les habitacions de lloguer responen a aquesta lògica. Des d’aquest diari hem trobat particulars que posen habitacions dels seus pisos en lloguer a preus estratosfèrics. És el cas d’un pis al barri del Carmel, on trobem una habitació disponible per un preu de 1.500 euros al mes. Això és el que diu la descripció: “Busco una persona o parella que sigui tranquil·l@, ordenat/da i que respecti les zones comunes de la casa. El pis és a 5 minuts a peu de la parada de metro del Carmel, línia blava. El pis és espectacular, consta de 3 terrasses. Una és privada a l’habitació a llogar, que a més compta amb vestidor”. Segons segueix la descripció, la persona que viu en aquest pis hi està poc temps, i aquest seria el motiu principal de llogar una habitació a preu de tota la casa.

Però fins i tot quan l’inquilí és present al pis el preu pot ser igualment elevat. És el cas d’una habitació que es lloga a partir del mes de novembre al carrer València, a prop de la plaça Letamendi, i que costa 1.100 euros. “Busco persona professional de 35 anys o més, que treballi fora de casa. Contracte d’un a tres mesos i veurem. La suite consta d’un menjador de 16 metres quadrats, amb aire condicionat, taula de menjador, sofà llit, congelador, microones, plats, gots, etc. Té bany propi separat amb dutxa. Compartim la cuina. Despeses de llum, aigua i neteja d’àrees compartides: 50 euros al mes”.

Habitació carrer València

L’habitació que es lloga a partir del mes de novembre al carrer València per 1.100 euros. Foto: Idealista

Per acabar, hi ha una tercera modalitat a la plataforma de pisos que hem mirat. Es tracta dels inquilins que aprofiten la temporada estival per posar habitacions al mercat a preus astronòmics. “Pis nou, totalment reformat. A plaça Sagrada Família. Té disponible una habitació per al mes d’agost (flexible 30/45 dies). Totes les habitacions tenen aire condicionat, escriptori, armari i smart TV. Només un mes! Contacta per WhatsApp, envia informacions sobre tu, només s’accepten persones que tinguin feines”. El preu és de 1.300 euros.

Un mercat salvatge

Aquests preus disparats han fet que molts inversors s’hagin fixat en el mercat de les habitacions. En aquest sentit, Jesús Madurga, un inversor del sector de les criptomonedes, afirmava en un reportatge a TV3 que li encanta el sector del lloguer de les habitacions perquè “deixa unes rendibilitats molt més altes que el lloguer a llarg termini, no depèn de la llei d’arrendaments urbans (LAU) i, per tant, no té tants problemes i la demanda creix desmesuradament”. L’especulador convidava els seus seguidors a comprar pisos barats en barris populars per llogar-los per habitacions i extreure’n el màxim rendiment.

L’empresa habitaciones.com va un pas més enllà i ha començat a promoure la compra d’habitacions en pisos. Tal com ha explicat Oriol Valls, el responsable de la companyia emergent, a diverses plataformes, es tracta de comprar una habitació a un preu de 20.000 o 30.000 euros.

En una recent columna d’opinió al diari Línia, Víctor Porres ironitzava sobre aquest model de negoci i assenyalava que, “amb el canvi de paradigma de companys de pis a veïns d’habitació, les estances es convertiran en residències autònomes tancades amb clau, en les quals s’ampliaran els usos de dormitori a oficina, sala d’estar i gimnàs, ja que el menjador pot acabar sent una altra superfície aprofitable per vendre-la”.

Per què passa?

Des del punt de vista de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge, en declaracions a TV3, el mercat immobiliari a casa nostra és una “selva”. Per la seva banda, entitats en defensa del dret a l’habitatge alerten que aquests nous models de negoci fomenten “l’infrahabitatge i l’especulació”.

En canvi, per a Òscar Gorgues, gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, aquesta situació “no és més que el resultat d’una necessitat”. Les dades de l’Ajuntament de la ciutat assenyalen que la mitjana de la superfície dels pisos a la capital catalana se situa en els 70 metres quadrats, i això, per a Gorgues, pot suposar una mida massa gran per a una sola persona. “Seria la mida d’un pis que es paga amb dos sous”, diu. Això explicaria per què hi ha tanta gent que busca habitacions i per què els preus són elevats.

Així mateix, Gorgues afirma que al mercat del lloguer d’habitacions hi ha moltes tipologies d’arrendador. “No són només els propietaris, ja que a la majoria d’ells no els interessa tenir un pis amb habitacions llogades perquè són més difícils de gestionar”, considera. En aquest sentit, apunta que també hi ha llogaters que relloguen estances.

Així mateix, explica que hi ha professionals del lloguer d’habitacions com les empreses que hem citat a l’inici d’aquest reportatge. “En el lloguer d’habitacions els preus són més elevats perquè són més difícils de gestionar, hi ha més desocupació o més canvis de llogaters”, assenyala.

Finalment, Gorgues creu que és impossible posar fre a aquest mercat si Barcelona vol ser una ciutat internacional. “Els estudiants estrangers que venen aquí no poden viure vuit mesos en un hotel”, considera.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram