Carol Recio

El Parc de l’Aqüeducte de la Ciutat Meridiana, els espais interiors del carrer Aiguablava a la Trinitat Nova, el bus a demanda de Torre Baró, els educadors emocionals a les escoles, els programes culturals com Educart a la Zona Nord, l’impuls a la cooperativa de cures Ca l’Abril o el cangur municipal són tots projectes del Pla de Barris de l’Ajuntament, que milloren la vida de la gent de Nou Barris.

L’any 2016, poc després de l’arribada d’Ada Colau a l’alcaldia, es van posar en marxa els primers Plans de Barri del districte, una política pública orientada a una intervenció específica i extraordinària per lluitar contra les desigualtats socials i urbanes a diferents barris de la ciutat. Això vol dir que el barri, l’espai on vivim, ens relacionem, comprem, treballem, participem, aprenem… és el nucli i centre de la intervenció municipal. Un canvi d’escala i de metodologia de treball i sobretot que dona valor a la vida dels barris de la ciutat, a la proximitat i a la participació dels veïns i veïnes en la transformació de la seva realitat. Passats els primers anys d’aplicació i amb 9 dels 13 barris incorporats al Pla, és un bon moment per destacar alguns dels canvis i com s’han produït.

“El Pla de Barris ha permès intervenir en mil i una dimensions de la vida dels barris”

Enguany el Parc de l’Aqüeducte a Ciutat Meridiana s’incorpora a la programació de la Festa de la Mercè, gràcies al fet que ja fa alguns anys s’aposta per una veritable festa de ciutat tenint en compte els barris. La inclusió del Parc de l’Aqüeducte ha sigut possible gràcies a la intervenció del Pla de Barris en aquell espai singular. La idea inicial, una intervenció limitada, va anar creixent amb la participació de col·lectius diversos: casal de joves, petanqueros, persones grans, el conjunt d’entitats del barri, jugadors de vòlei i futbol, escoles… El Pla de Barris ens va permetre imaginar amb els veïns i veïnes com podia reconfigurar-se aquell espai, que avui és un lloc de trobada i de convivència ben bonic, amb un meravellós aqüeducte il·luminat que ens recorda la memòria de l’aigua a la ciutat.

Igual que el parc, podríem assenyalar els espais interiors del carrer Aiguablava a la Trinitat Nova, transformats a través del Pla de Barris arran de les queixes d’uns veïns que es van presentar a l’Audiència Pública del Districte, cansats de quedar sempre al marge de les intervencions municipals. Hi seguiran propostes com el Parc del Turó de la Peira o l’espai de Via Favència a la Prosperitat, la plaça del Verdum i la tan esperada plaça de les Roquetes. El Pla de Barris també ens va permetre fer la prova del primer bus a demanda a Torre Baró, que connecta la part alta del barri amb la part baixa, on se situen la majoria de serveis. Avui el bus a demanda és un servei que s’ha consolidat i s’ha expandit a barris d’altres districtes.

“Una herència indiscutible són els canvis produïts a les escoles”

Més enllà de les transformacions urbanístiques, el Pla de Barris ha permès intervenir en mil i una dimensions de la vida dels barris. Una herència indiscutible són els canvis produïts a les escoles. Cap a finals del 2016 algunes escoles del districte ens van fer arribar una carta amb les seves demandes per tal de poder oferir un projecte educatiu en condicions. Escoltar-les en primera persona va ser colpidor, quedar-se sense fer res no era opció. Així, Pla de Barris ens va permetre incorporar nous perfils professionals a les escoles, professionals del sector social i educadors emocionals que han ajudat a cohesionar els centres i a avançar cap a una major equitat. També s’han posat en marxa projectes que vinculen la cultura i l’escola, sabedors que la cultura és una eina molt potent de transformació s