El director d’orquestra Pablo González. Foto: Marc Llibre Roig/Vozes

Pablo González va aterrar a Barcelona des de la seva Veneçuela natal l’any 2000. Aquest violoncel·lista i director d’orquestra va ser testimoni de l’onada migratòria que va arribar a Catalunya quan feia pocs anys que ell s’hi havia instal·lat. És per això que entenia perfectament tot el que estaven vivint aquelles persones que havien deixat el seu país per establir-se en un de desconegut, buscant una nova vida. Moltes d’aquelles persones provenien, com ell, de l’Amèrica Llatina, però n’hi havia de diversos racons del planeta. En aquest context, González va decidir donar via lliure a l’empatia a través de la seva eina predilecta: la música.

Així, l’any 2004, va crear un cor multicultural que pretenia ser un espai de trobada per als nous veïns de Barcelona. Aquella va ser la llavor de la fundació Vozes, una associació musical i social que el 2006 es va traslladar a Nou Barris i que avui dia continua a ple rendiment. Vozes fa servir la pràctica col·lectiva de la música com a mecanisme per ajudar infants, adolescents i joves en risc d’exclusió social, fomentant la cohesió i la integració. Això és possible perquè, tal com defensen a Vozes, “la música és democratitzadora, situa les persones al mateix nivell: no fa distincions de procedència, raça ni estatus social”.

Actualment, hi participen un total de 736 nens, nenes i adolescents, de manera que les seves famílies també se’n beneficien. González, però, calcula que “Vozes arriba indirectament a unes 2.000 famílies més”.

El talent de la perifèria

El fundador de Vozes ha estat nominat aquest any als Premis Nou Barris en la categoria individual masculina, fet que considera un “honor”. Una de les coses que ha aconseguit el projecte creat per González és portar “música, cultura i bellesa” feta a la perifèria de Barcelona a llocs com el Liceu, l’Auditori o el Palau de la Música, però també arreu de l’Estat i a altres països. Aquesta fita fomenta l’orgull de Nou Barris i empodera els participants de Vozes.

D’altra banda, més enllà del reconeixement del públic i de la satisfacció amb ells mateixos, aquests nois i noies obtenen més fruits de Vozes. Per exemple, veuen millorar les seves competències acadèmiques i personals. Veure com la família, els amics i els veïns els escolten i aplaudeixen quan són a l’escenari els fa sentir importants i recuperar l’autoestima.

La votació popular dels Premis Nou Barris està en marxa al web de Línia Nou Barris. Hi ha temps per votar fins al 27 d’abril.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram