Institut La Guineueta, a Nou Barris. Foto: Arxiu

L’Institut La Guineueta ha emès un comunicat en què denuncia el tancament de l’ESO i el “desmantellament” de cicles formatius. El centre assegura que el Departament d’Educació “accelera” el tancament de l’educació secundària, en concret, en els àmbits de la Informàtica, Administració i ESO. Afirmen que també es farà una reducció dràstica en l’oferta de cicles de Sanitat. Amb tot, el claustre de la Guineueta titlla de “desafortunat i contraproduent” eliminar oferta educativa i demana al Departament que mantingui l’oferta tal com està actualment.

També demanen que es valorin les conseqüències que pot tenir en l’alumnat més vulnerable el “desmantellament” dels centres de proximitat en els barris amb menys recursos.

Asseguren que el moviment de deixar d’impartir certs cicles formatius respon a la voluntat del Departament d’agrupar les titulacions de Cicles Formatius per àmbits en centres integrats. Això, assenyalen, implicarà que es redueixi l’oferta formativa al districte de Nou Barris, on apunten el 23% dels joves d’entre 16 i 24 anys ni estudia ni treballa.

Per contra, indiquen que es pretén reorientar l’oferta educativa del centre als àmbits de Seguretat, Emergències i Protecció Civil, cicles que consideren tenen sortides laborals “reduïdes” i matrícula “molt elevada” per a l’alumnat.

El claustre també apunta la seva preocupació davant les mesures després dels últims resultats de l’informe PISA. “Queda reflectit que l’alumnat amb menys recursos és l’alumnat que pitjor resultat obté i que, per tant, menys oportunitats té”, afirmen.

A més, afegeixen que la taxa d’abandonament amb l’alumnat a cicles i en especial en zones amb menys recursos és prou alta i és un perfil d’alumnat que els costa sortir del seu entorn.