Gran Recapte 2023

L’any passat hi van col·laborar 16.200 persones i el valor dels aliments i donacions recollits va sumar 6.277.974€. Foto: Banc dels Aliments

A les portes de la 15a edició del Gran Recapte d’Aliments, que enguany es durà a terme el 24 i 25 de novembre, el Bancs dels Aliments fa una crida a la mobilització per arribar als 18.000 voluntaris (14.000 a Barcelona), davant la incertesa de recursos de l’any vinent. “En aquells punts de recollida d’aliments amb voluntariat, augmenten les donacions”, assegura Lluís Fatjó-Vilas, president de la Fundació Bancs dels Aliments.

Segons Fatjó-Vilas, el Gran Recapte, que compta amb la col·laboració de l’AMIC – Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació, s’ha consolidat a Catalunya com un dels moviments ciutadans d’acció solidària més importants” i els milers de persones que any rere any es mobilitzen per fer-ho possible en són un element clau. L’any passat hi van col·laborar 16.200 persones i el valor dels aliments i donacions recollits va sumar 6.277.974€. Enguany es necessita que la campanya cobreixi quatre mesos d’entregues d’aliments, un més que de costum, ja que el 2024 el 90% de les famílies usuàries podrien quedar desateses per la pèrdua de fons europeus.

Com m’inscric?

Les persones interessades a fer de voluntàries durant el Gran Recapte 2023 poden inscriure’s aquí. Hauran de triar el punt en el qual volen fer voluntariat (Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona) i, un cop seleccionada la zona, s’obre una nova pàgina on hauran d’introduir el DNI i la contrasenya, en cas de repetir com a voluntàries, o bé omplir els camps amb les dades corresponents per poder-se donar d’alta en cas que sigui el primer any que col·laboren.

Els voluntaris i les voluntàries podran apuntar-se a més d’un punt de recollida i a més d’un torn, sempre que no coincideixi la data i el torn en més d’un lloc.

I què faré?

Els voluntaris i voluntàries seran presents als prop de 2.100 punts de recollida (1.200 a Barcelona) dels diferents establiments col·laboradors el divendres 24 i el dissabte 25 de novembre, ajudant a recollir i organitzar els aliments per ser transportats posteriorment als magatzems. Per identificar-se, duran una armilla del Banc dels Aliments. Una de les principals funcions del voluntariat és animar la gent a fer donacions i guiar els clients dels establiments sobre quins són els aliments més idonis per a col·laborar, com ara l’oli, la llet i les conserves de peix i verdures.

Aquí acaba la feina del voluntariat ja que, tot i que des del dissabte 25 de novembre, i durant els dies posteriors al Gran Recapte, s’iniciaran les tasques de classificació dels aliments recollits a dues naus cedides per la ZAL Port, la plataforma logística intermodal del Port de Barcelona, el Banc dels Aliments ja disposa de prou persones voluntàries per a aquesta funció, moltes de les quals provenen d’empreses que organitzen jornades de voluntariat corporatiu. Un cop feta aquesta classificació, els aliments seran distribuïts pel Banc dels Aliments a les diferents entitats socials amb què treballen, per fer-los arribar a les persones en situació de precarietat alimentària. 

Donacions físiques o monetàries

De nou el Gran Recapte adopta un format mixt, que permet fer donacions físiques d’aliments, però també donacions monetàries per comprar i distribuir aliments. Les donacions d’aliments es faran a les caixes dels supermercats i establiments col·laboradors el 24 i el 25 de novembre (també el diumenge 26 en aquells establiments que estiguin oberts). Per la seva banda, les donacions econòmiques es podran realitzar fins al 30 de novembre a la línia de caixes dels establiments col·laboradors, a la pàgina web granrecapte.com o bé mitjançant Bizum. Cal destacar que el Banc dels Aliments mantindrà oberta la donació mitjançant la seva pàgina web fins al 15 de desembre.

Escenari complicat el 2024

El Banc dels Aliments alerta del canvi de model en el programa d’entrega d’aliments de la UE. El 2024 es preveu un escenari molt difícil per al Banc dels Aliments, així com per a la resta d’entitats del Tercer Sector, a causa del canvi de model previst de forma imminent en el programa d’entrega d’aliments de la Unió Europea mitjançant els Fons d’Ajuda Europea per a les Persones més Desfavorides (FEAD). Aquest nou criteri pot provocar que 200.000 persones a Catalunya deixin de rebre suport en l’alimentació, xifra que suposa aproximadament el 90% dels actuals beneficiaris. Tots aquests paràmetres fan que, més que mai, el Gran Recapte, arribi en un moment clau i esdevingui el punt de trobada de la societat catalana, amb l’objectiu d’assolir uns resultats excel·lents, tant per la xifra de voluntariat que hi col·labori com pels aliments i les donacions que es recullin. 

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram