Una de les múltiples activitats que organitza l’entitat. Foto: Twitter (@ArxiuHistoric9B)

El 20 de novembre de 1983, l’empenta d’un grup de veïns i veïnes pioners feia realitat una nova entitat: el Centre d’Estudis Populars i Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris. En aquell moment, l’Ajuntament de Barcelona encara no havia aprovat la divisió de la ciutat en els deu districtes que coneixem actualment (ho faria el 1984) i no existia cap arxiu municipal. Ho recorda Arnaldo Gil, un dels fundadors de l’entitat noubarrienca. “El moviment associatiu i veïnal d’aleshores no tenia fons documentals. Ens feia por que es perdés la memòria més immediata, tot el que havia passat des dels anys setanta”, explica Gil. I per això van decidir passar a l’acció.

Aquest 2023 se celebrarà el quarantè aniversari de la creació de l’Arxiu Històric de Nou Barris. L’efemèride, però, no és l’únic motiu d’alegria per a l’entitat: enguany també ha estat nominada als Premis Nou Barris en la categoria col·lectiva. Tot plegat, a més, arriba en un context positiu. “Sentim orgull per la continuïtat de l’entitat”, defensa una altra integrant de l’arxiu, Montserrat Argente. En aquest sentit, Gil detalla que compten amb més de 250 socis i que cada any en guanyen de nous. D’altra banda, les activitats que organitzen –com ara les rutes per Collserola, les tertúlies obertes o les exposicions sobre Nou Barris– tenen molt bona acollida entre el veïnat.

Un referent més enllà de Nou Barris

El Centre d’Estudis Populars i Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris no només ha assolit els reptes que es va marcar en la seva creació, sinó que ha anat més enllà. Ha recuperat documents que expliquen el passat del districte, ha creat i reforçat la identitat noubarrienca i, de fet, s’ha convertit en un referent fora del districte i fins i tot de la ciutat. “Hi ha membres d’altres arxius que han vingut a fer-nos preguntes i a inspirar-se”, assegura Gil.

La feina feta per l’arxiu de Nou Barris té encara més mèrit si es té en compte que tots els membres hi treballen per amor a l’art. “La gestió i la tasca que desenvolupem la duem a terme un bon grapat de persones que no hem rebut mai cap remuneració ni compensació econòmica”, subratlla Argente. “Estem molt satisfetes del que hem fet i dels resultats obtinguts”, afegeix.

Amb tot, Gil dona la clau de la tasca que han fet al llarg d’aquestes quatre dècades de trajectòria. “Som un arxiu de la gent, recollim la memòria de la gent”, conclou.

La votació popular dels Premis Nou Barris està en marxa al web de Línia Nou Barris. Hi ha temps per votar fins al 27 d’abril.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram