Practicar les arts en l’àmbit escolar com a eina que afavoreix la integració educativa i cultural de nens i nenes en risc d’exclusió social. Aquest és el principal objectiu del programa internacional Mus-e que des dels seus inicis es desenvolupa també a Nou Barris.

L’escola Elisenda de Montcada va apostar per aquesta iniciativa l’any 1998 i des d’aleshores cinc centres més s’hi han anat sumat. Actualment, uns 900 nens i nenes del Districte participen en les activitats artístiques d’aquest programa, que inclouen tallers de música, teatre, dansa i arts plàstiques, entre d’altres.

Aquestes activitats les imparteixen artistes professionals als centres educatius durant l’horari lectiu en col·laboració amb el personal docent i formen part del pla general de les escoles. A banda d’això, també es realitzen accions formatives per al professorat i les famílies i trobades d’intercanvi.

PROGRAMA INTERNACIONAL

El projecte va ser ideat pel músic Yehudi Menuhin i iniciat a Suïssa l’any 1994. Des d’aleshores, més de 440 escoles de quinze països europeus el desenvolupen amb la voluntat d’afavorir la integració social, prevenir la violència i el racisme i fomentar la tolerància entre les diferents cultures.

Entre elles hi figuren les escoles Elisenda de Montcada, El Turó, Mestre Morera, Ferrer i Guàrdia, Ciutat Comtal i l’institut Pablo Ruiz Picasso del Districte, que donen així importància al diàleg i la interacció entre les diverses cultures a través de practicar disciplines artístiques.

Dimarts passat, els sis centres van celebrar el Dia Mus-e amb una trobada conjunta al pati del Districte. La diada va servir per presentar públicament el que fan portes endins així com per difondre més àmpliament les activitats d’un programa consolidat a Nou Barris.

“Emoció i il·lusió”

“Sense emoció i il·lusió no podem aconseguir tot allò que com a societat necessitem. Aquesta és la veritable eina per transformar i millorar el món”. Són paraules d’Irma Rognoni, regidora del Districte i titular de Família de l’Ajuntament, que es fa seu el lema de la trobada d’enguany per reconèixer la gran feina que es porta a terme en aquest programa.
“Aquest tipus de projectes són un exemple per fer de la diversitat una riquesa i de la diferència una oportunitat per aprendre a millorar el nostre entorn”, afirma Rognoni. Des del Govern municipal s’ha volgut reconèixer aquesta tasca, explica la regidora, oferint l’espai del pati de la seu del Districte per organitzar la trobada d’enguany. “Un petit oferiment per recolzar el projecte”, conclou.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram