La façana del Mercat del Poblenou. Foto: Ajuntament

L’any 1889, quan Sant Martí de Provençals encara era una vila independent, es va inaugurar el Mercat del Poblenou, un edifici discret i modern que havia d’albergar un mercat d’intercanvi de bestiar i taules de venda d’aliments. Cent vint anys després continua sent un òrgan vital del barri i després de la modernització de les instal·lacions, l’any 2005, s’ha convertit en un mercat de futur, preparat per assumir els reptes del segle XXI sense perdre l’esperit popular que sempre l’ha definit.

Si sou habituals dels mercats de Barcelona, potser us haureu fixat que el del Poblenou s’assembla molt al del Clot. No és casualitat, perquè tots dos són obra del mateix arquitecte, Pere Falqués, que els va construir seguint la tendència constructiva de les acaballes del segle XIX, inspirada en els edificis nous de París i Londres. En aquest cas és un edifici de dimensions modestes i formes senzilles, però d’una gran bellesa, especialment la nau, amb parets d’obra vista i coberta de ferro, formada per un cos central i dues de laterals.

Durant les obres de modernització del mercat es va fer un treball especial per rehabilitar els seus elements històrics, com la recuperació de les façanes originals, amb enrajolats en relleu i elements ornamentals que contrasten amb el tancament de vidre reflector.

Actualment, el Mercat del Poblenou té 22 parades d’alimentació i un establiment d’autoservei. En destaca el disseny de les illes comercials, que ha permès d’incorporar per primer cop en un mercat dues parades de fruita i verdura en règim d’autoservei.

Contingut elaborat amb la col·laboració de:

Logo Ajuntament Barcelona

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram