El català és minoritari entre els joves als deu districtes de Barcelona. Foto: Blanca Blay/ACN

L’ús del català entre els joves de Barcelona continua caient en picat. Només el 28,4% del jovent de la ciutat el té com a llengua habitual, segons la darrera Enquesta a la Joventut, elaborada amb dades del 2020. El 2015, en canvi, la xifra era del 35,6%. Això es tradueix en set punts menys en tan sols cinc anys.

Analitzant la situació per districtes, a cap dels deu el català es posiciona com a llengua més parlada pels veïns d’entre 15 i 34 anys. Nou Barris és on l’ús de la llengua catalana entre els joves és més residual: només un 5,1% la fan servir de forma habitual.

A l’altre extrem del rànquing hi ha Sarrià-Sant Gervasi, on el 44,9% dels joves parlen el català habitualment. Però tampoc aquí el català aconsegueix imposar-se al castellà, idioma habitual del 50,4% del jovent.

L’Ajuntament posa fil a l’agulla

Conscient de la mala salut del català a la ciutat, l’Ajuntament ha desenvolupat diverses mesures per posar-hi remei en col·laboració amb la Generalitat. I, efectivament, ha centrat esforços en el foment de la llengua entre els més joves. Algunes de les propsotes són portar influencers catalanoparlants als instituts o crear uns “Jocs Florals digitals” amb concursos de mems o de vídeos de TikTok. La iniciativa del govern municipal també es planteja “fomentar la vinculació del català amb la identificació personal dels joves” a través d’Instagram, així com augmentar la projecció de cinema en català a les sales de la ciutat.

El consistori barceloní ha creat les propostes amb un grup d’experts en diferents àmbits socials. Es tracta de Teresa Cabré, Míriam Hatibi, Enric Gomà, Rudolf Ortega, Jordi Font, Eduard Voltas i Custodia Moreno. També hi han participat altres organismes, com l’Institut d’Estudis Catalans o el Consorci per a la Normalització Lingüística.

En la presentació d’aquest conjunt de mesures, el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, ha avisat que la situació actual és “urgent” i ha admès que potser arriben tard.

Diferències molt grans entre districtes

Del 5,1% de Nou Barris al 44,9% de Sarrià-Sant Gervasi. Així d’extrema és la diferència en l’ús habitual del català entre els joves en funció del districte. També es fa notar en el percentatge de joves que tenen el castellà com a llengua habitual: el 86,1% de Nou Barris contrasta amb el 50,4% de Sarrià-Sant Gervasi.

El segon districte on el jovent fa servir més el català és Gràcia (43,5%) i el tercer, les Corts (39,7%), seguit de prop per Horta-Guinardó (36,5%) i l’Eixample (35,9%). A la cua, en canvi, el districte que acompanya Nou Barris és Ciutat Vella (15,9%) i, una mica més enllà, hi ha Sant Martí (22,2%), Sants-Montjuïc (22,6%) i Sant Andreu (23,6%).

El castellà és dominant en tots els districtes. Després de Nou Barris, on aconsegueix xifres més altes d’ús entre els joves és a Sant Martí (69,2%), Sant Andreu (68,2%), Sants-Montjuïc (61,6%) i Ciutat Vella (60,3%). Aquest últim és on més joves tenen l’anglès com a llengua habitual, el 6,3%. També és on hi ha més veïns de 15 a 34 anys que tenen una altra llengua com a idioma principal, el 17,6%.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram