El regidor de Serveis Socials, David Gómez, vol evitar que els ajuts esdevinguin “un sou” a perpetuitat > En matèria de Salut, Gòmez anuncia mà dura contra les irregularitats.

El nou regidor de Salut i Serveis Socials de l’Ajuntament de Badalona, David Gómez, té molta feina per endavant. I és que la seva regidoria acumula algunes de les patates calentes del mandat, a les quals s’haurà de trobar solució en els propers anys. La cartera de Salut guarda alguns dels temes que es deriven de la matèria de civisme, un dels pilars de la passada campanya electoral. Per altra banda, i en l’àmbit de Serveis Socials, David Gómez haurà d’afrontar els problemes derivats de les retallades econòmiques, a més d’aplicar una de les propostes estrella de l’alcalde, Xavier Garcia Albiol: la restricció dels ajuts socials en favor d’aquelles persones arrelades a la ciutat.

NOU REGLAMENT

La regidoria de Serveis Socials ha redactat un esborrany de reglament sobre la gestió de les prestacions econòmiques que servirà per racionalitzar les ajudes municipals i fer-les arribar a més gent. Per aconseguir aquest objectiu, el govern popular estableix en aquest document uns criteris per accedir a aquests ajuts. Una de les mesures que els populars volen aplicar, i que, de fet, va ser una de les propostes de campanya que més polseguera va aixecar, és exigir un mínim de cinc a set anys de residència a la ciutat per accedir a aquestes prestacions. L’equip de Garcia Albiol entén que en temps de crisi s’ha de filar més prim a l’hora de repartir aquests diners, i que la seva prioritat han de ser aquells ciutadans assentats a la ciutat.

Per accedir a una prestació, aquesta nova regulació també exigirà als demandants no haver-ne sol·licitat cap altre en els darrers dotze mesos i, a més, acceptar les ofertes de treball que els proposin des dels serveis municipals. Si no compleixen aquest darrer punt, la prestació els serà retirada de manera immediata.

Aquests criteris van molt lligats a una de les prioritats del nou govern de Badalona: que els ajuts econòmics vagin sempre acompanyats d’un pla d’ocupació que permeti la recuperació econòmica del beneficiari. El regidor considera que “una ajuda deixa de ser-ho quan es perpetua en el temps. Hem de proporcionar les eines als ciutadans per tal que, en un futur, no necessitin el suport de l’administració”. David Gómez té clar que s’ha de posar un límit a aquests ajuts i que una mateixa persona no pot cobrar diferents prestacions de manera indiscriminada. “Hi ha persones que entre una ajuda i una altra cobren més del salari mínim interprofessional. Així com han de voler una feina?”, apunta Gómez.

Aquests canvis que vol dur a terme el govern no afectarien a les ajudes que considera bàsiques, com l’allotjament o la manutenció. En canvi, sí que modificarien les condicions d’accés a ajuts que defineixen com “complementaris”, els relacionats amb l’escolarització o l’habitabilitat. Una de les prestacions que el Partit Popular vol regular especialment són les beques menjador, que es regiran per criteris com el dels cinc anys d’empadronament. Gómez pretén que aquesta nova reglamentació s’apliqui a partir del mes d’octubre. No obstant el PP ho tindrà difícil perquè l’oposició ha mostrat el seu recel. CiU ha estat la força menys crítica amb la proposta: “Cinc anys és massa temps; potser seria millor parlar de dos o tres anys”, ha declarat Ferran Flacó, líder convergent.

CINC PRECINTES

Cinc locals precintats i 55 negocis en tràmits d’adequació a la normativa. Amb aquestes xifres, la Regidoria de Salut i Serveis Socials vol deixar clara la seva voluntat de garantir la salubritat a tots els establiments de Badalona. En paraules del regidor, David Gómez, “si no es compleix la normativa s’aplicarà la sanció més dura que hi hagi, perquè a Badalona no hi haurà impunitat amb cap negoci en temes sanitaris”. El responsable de l’àrea de Salut s’esforça en subratllar que comprovaran tots els establiments de la ciutat. Gómez es defensa així de les crítiques que s’han escoltat des d’alguns sectors titllant l’actuació del seu govern de discriminatòria. En tot cas, les xifres són aquestes: un 70% de les inspeccions que s’han fet fins ara han estat a locals regentats per immigrants, quatre dels cinc establiments precintats eren d’immigrants i, de les properes 30 inspeccions que es faran des de Salut, 25 es duran a terme en negocis gestionats per immigrants. Precisament, en declaracions a Línia Badalona, l’alcalde Xavier García Albiol apunta que “segurament per qüestions culturals molts dels locals regentats per immigrants no compleixen cap tipus de mesura sanitària”.

Per primer cop, aquestes inspeccions de Salut es cobraran, però només aquelles que revelin que el comerç no compleix amb la normativa vigent. A partir de setembre, el propietari d’un local que tingui deficiències sanitàries haurà d’abonar 160 euros per la primera inspecció i la consegüent comprovació d’adequació de l’establiment. Si aquesta darrera s’ha de repetir, es cobraran 40 euros més. A més, les sancions podrien arribar als sis mil euros.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram