Parlon, en una imatge d’arxiu. Foto: Arxiu

Cop de porta definitiu del PSC a un hipotètic referèndum unilateral d’autodeterminació a Catalunya. Aquest cop la negativa ha arribat des de Santa Coloma, després que l’alcaldessa Núria Parlon -que també és responsable de Política Municipal del PSC- ja ha avançat que cap ajuntament governat pels socialistes cedirà espais públics perquè aquesta consulta es pugui celebrar, si no és pactada amb el govern espanyol.

En declaracions a diversos mitjans de comunicació, Parlon ha deixat clar que els consistoris liderats pels socialistes no col·laboraran amb un referèndum unilateral i ha exposat com a principal argument la “inseguretat jurídica” que això podria causar als funcionaris municipals. “El Tribunal Constitucional haurà suspès la consulta i la llei a través de la qual s’hagi convocat”, preveu en declaracions a Línia Nord. La legalitat és, segons Parlon, la línia vermella que no es pot superar a l’hora de celebrar un referèndum. “La Generalitat ja decidirà com ho vol fer però no pot obligar cap funcionari a donar-hi cobertura”, insisteix. Una postura que, per a la batllessa, és compartida per qualsevol secretari municipal de qualsevol ajuntament català.

Tot i aquest avís, al mateix temps Parlon es mostra escèptica davant la possibilitat que la Generalitat acabi convocant un referèndum unilateral i al mateix temps tampoc creu que el govern de Madrid faci ús de la força ni suspengui l’autonomia de Catalunya per evitar-ho. Mentrestant, altres veus autoritzades del PSC han qüestionat els plantejaments de Parlon. És el cas de l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, que ha assegurat que no impedirà el vot dels terrassencs i ha recordat que la Generalitat disposa d’equipaments als municipis.

Sigui com sigui, l’alcaldessa insisteix en l’aposta socialista de reforma constitucional que permeti trobar l’encaix adequat de Catalunya a l’estat espanyol. En aquest sentit, Parlon veu com una oportunitat la victòria de Pedro Sánchez en les eleccions primàries del PSOE. “Primer cal canviar les majories a Espanya i després tirar endavant la reforma”, plantejava la batllessa en declaracions a aquesta publicació el 25 de maig.

MÀ DRETA DE SÁNCHEZ?
Paral·lelament al seu veto a un referèndum unilateral, el nom de Parlon també ha sonat aquests dies com un dels que podria formar part de la nova executiva de Sánchez al PSOE. L’alcaldessa va ser la dirigent catalana que va donar un suport més explícit al secretari general durant la campanya per les eleccions primàries, de la qual es va convertir en una de les cares més visibles. Ara, segons avança el digital El Món, l’alcaldessa podria tenir un paper destacat a la cúpula socialista a Madrid. “Si Pedro Sánchez la vol en el seu equip, ella acceptarà”, assegura el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, a aquesta publicació digital, abans del congrés que el PSOE celebrarà a Madrid del 16 al 18 de juny.

Ella, mentrestant, no hi tanca la porta: “són especulacions pròpies de les prèvies d’un congrés. Jo estic a disposició de Sánchez, sempre que això sigui compatible amb la meva dedicació a la ciutat”.

La incorporació de Parlon a l’executiva podria suposar un gir en les relacions entre PSC i PSOE, després que l’alcaldessa colomenca qüestionés l’acord entre les dues formacions perquè fos el PSOE qui supervisés totes les decisions de “naturalesa constitucional” dels socialistes catalans.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram