La Kasa

Imatge dels operaris procedint a tapiar l’accés al bloc. Foto: Twitter (@sosciutatvella)

Un operatiu de la unitat de suport i intervenció ràpida de la Policia Local de Santa Coloma (USIR), amb el suport del cos de Mossos d’Esquadra, ha procedit a primera hora del matí d’aquest dijous a desallotjar i tapiar l’accés al centre social okupat autogestionat LaKasa Estudi Nou, a la plaça de la Vila. El local és gestionat per un grup de joves des de l’any 2018.

La intervenció s’ha fet per la via ràpida, ja que no hi havia constància que hi hagués ningú vivint. Tanmateix, el col·lectiu okupa ha explicat a Línia Nord que un home amb mobilitat reduïda hi passava les nits. Una membre del col·lectiu assegura que la policia ha informat l’advocat dels okupes que l’Ajuntament ha comprat el bloc i que ha donat ordres per fer-hi obres. “Estan rebentant tota la part de baix, que portem cuidant des de fa cinc anys”, declara aquesta integrant de l’espai.

El local ocupat consta de dues parts. La que ha quedat tapiada, que dóna a la plaça de la Vila, i la part superior, l’antic Estudi 9, que té accés al carrer Padró. “Allà sí que hi viu gent, així que, teòricament, per desallotjar-la, la policia necessitaria una ordre judicial”, afirma la mateixa membre del grup de joves okupants. A banda, la Policia Local també ha tapiat la connexió entre ambdues parts de la finca.

Pertinences tapiades

En conèixer l’operació, el col·lectiu ha intentat recuperar les pertinences que es troben dins el local. “Allà dins hi tenim material, un rocòdrom, una motocicleta, instruments i diners”, conten. Per recuperar tot aquest material han presentat una instància a l’Ajuntament. Si la instància té resposta positiva, s’hauria de destapiar l’accés, i tornar-lo a tapiar un cop els joves hagin recuperat les seves pertinences. El consistori ha explicat a Línia Nord que ja han rebut la instància i que l’estudiaran.

Els joves okupants han convocat per a la tarda d’aquest dijous una manifestació davant de l’Ajuntament. “L’objectiu és resistir aquí tot el que puguem, la mobilització servirà per visibilitzar que les actuacions de l’Ajuntament són una injustícia”, han declarat.

“Restablir la legalitat”

Aquesta operació queda emmarcada en la remodelació parcial del PERI Santa Coloma Vella II, la reparcel·lació del qual va quedar anul·lada pels tribunals fa dos mesos. En un comunicat, el consistori colomenc assegura que l’operatiu ha servit per “restablir la legalitat urbanística” a un local de la seva propietat. Afegeixen que l’actuació “no afecta les famílies que viuen als habitatges superiors amb entrada independent, afectats també pel PERI. Les cinc famílies que ocupen els habitatges ja estan sent ateses pels Serveis Socials municipals per tal d’oferir una solució habitacional”, assegura el comunicat. En l’escrit, el consistori assegura que els enderrocs “no començaran fins que es recuperin les finques i es reallotgin les famílies sense llar”.

A banda, expliquen que la zona “s’ha anat deteriorant per no executar-se el PERI. Algunes construccions, en les quals la titularitat privada no ha invertit en manteniment, es troben en una precarietat molt evident, i alguns immobles han estat ocupats durant l’última dècada generant molèsties al veïnat”. Pel que fa al projecte previst per dur a terme a la zona, declaren que es preveuen “més zones verdes, nous equipaments públics a Pedró 14 i a la masia Can Pata, a més de la urbanització dels carrers de l’entorn de plaça de la Vila i la rambla de Sant Sebastià”.

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram