PERI Santa Coloma

Una de les edificacions afectades pel PERI. Foto: Twitter (@sosciutatvella)

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha deixat sense efecte la reparcel·lació –el procés pel qual es pot construir en unes parcel·les que formen part d’un pla urbanístic–, aprovada l’octubre de l’any 2016, del Pla Especial de Reforma Interior Santa Coloma Vella II (PERI). L’ordenació urbanística del barri antic entra ara en una complexa fase en la qual seran els tribunals els que en decideixin el futur. Sigui com sigui, això suposa una victòria per a la plataforma veïnal Salvem el Barri Antic, que fa temps que lidera la reivindicació perquè es mantingui la fesomia urbanística del nucli antic.

Aquest PERI va ser aprovat l’any 1999, però els primers enderrocs no es van anunciar fins al maig de 2018, un cop la titularitat dels terrenys va passar a mans municipals, l’any 2014. Els enderrocs van ser aturats per la ciutadania, integrada en aquesta plataforma veïnal, que va néixer en aquelles dates per intentar evitar un pla urbanístic que ara queda en pausa després de la decisió del TSJC: “És una molt bona notícia perquè comportarà, inevitablement, l’aturada de qualsevol intervenció constructiva per part de l’Ajuntament”, assegura la plataforma.

Fonts municipals, tanmateix, adverteixen que la sentència “no afecta el planejament urbanístic del PERI, només dictamina un nou projecte de reparcel·lació”, i informen que el consistori recorrerà la decisió judicial. L’advocat de cinc dels veïns afectats, Rafael Mendoza, ha explicat a Línia Nord les passes a seguir: “Si l’Ajuntament recorre, demanarem l’execució provisional de la sentència”.
Caldrà esperar què diuen els tribunals per saber si el bloc de pisos de 13 plantes projectat fa anys, propietat de Culmia i conegut com el pirulí, formarà part o no de l’skyline colomenc.