Musicoterapia Germans Trias

Musicoteràpia a l’hospital Germans Trias. Foto: Germans Trias

L’hospital Germans Trias ha creat una unitat específica de musicoteràpia per integrar-la amb l’assistència mèdica habitual integrada per professionals clínics i musicoterapeutes professionals. La iniciativa pretén millorar la qualitat assistencial de pacients, familiars, treballadors i de qualsevol persona que tingui contacte amb l’entorn sanitari, independentment del seu context o estat de salut, fomentant a més la recerca científica. Des del setembre s’implementa dos dies a la setmana a la unitat de neonatologia, i es preveu ampliar-ho a pediatria, oncologia i obstetrícia i prenatal.

L’impulsor del projecte és el pediatre Pablo González, qui també s’ha format en cant i piano al Liceu de Barcelona i al Royal Welsch College de Cardiff. Amb la seva experiència com a tenor d’òpera, l’any passat va completar un màster en musicoteràpia, establint les bases del projecte que ha acabat esdevenint la unitat.

Beneficis en nounats

Les investigacions en l’àmbit de la neonatologia demostren beneficis de la musicoteràpia com l’estabilització de les variables fisiològiques, com ara freqüència cardíaca i respiratòria, la contenció i la relaxació dels nadons i de les seves famílies, i la humanització de l’entorn. Això cobra especial rellevància en aquests pacients, que resten ingressats durant un temps perllongat per prematuritat o per malalties, sotmesos a tractaments més o menys agressius i connectats a dispositius.