Número 9 carrer Canigó Badalona

Número 9 del carrer Canigó, l’edifici esfondrat. Foto: Albert Segura/ACN

L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, assegura que la Generalitat els ha traslladat que “no vol posar ni un euro” per a fer-les inspeccionar els pisos de l’illa del carrer Canigó, on fa dues setmanes es va esfondrar un edifici i on van morir tres persones. Albiol ho ha dit aquest dilluns després d’una trobada amb els veïns dels més de 400 pisos que caldrà analitzar, per la qual cosa ha avançat que l’Ajuntament ajudarà aquelles famílies que no puguin fer front al cost de les inspeccions, d’uns 80 euros per pis. I, sobre les causes de l’esfondrament, el batlle badaloní ha detallat que els pisos que s’inspeccionaran es van construir a finals dels anys 50 del segle XX, en plena crisi pel preu de l’acer i el ferro, i que això va fer que moltes estructures no es reforcessin amb la quantitat necessària. “En algunes edificacions en àtics s’hi ha construït algun tipus d’habitatges, habitacions o trasters, elements que provoquen pes, i també hi ha veïns que al llarg dels anys han modificat les cases per fer desaparèixer alguna paret”, ha argumentat. Aquest fet que se sumaria a la falta de ferro, cosa que podria fer flaquejar les estructures.

L’alcalde ha demanat als veïns que s’organitzin amb celeritat per actuar com més aviat millor i poder encarregar els treballs, i ha destacat que no tenen una voluntat sancionadora, motiu pel qual no multaran aquells que hagin fet obres sense permís.

L’Ajuntament ha convocat els veïns de l’illa del carrer Canigó a una reunió al pati de l’institut del barri amb un doble pretext, calmar-los i donar-los les instruccions sobre quins passos cal seguir a partir d’ara. En aquest sentit, ha assegurat que cal actuar amb celeritat: “No estem per perdre el temps, i aquestes inspeccions s’han de fer de manera immediata”, ha dit.

En aquest context, ha assegurat que la Generalitat no vol fer cap aportació econòmica per a fer-hi front. “Estem en contacte amb la Generalitat, la darrera notícia que tenim és que no vol posar ni un euro. Estan bé les paraules, però la responsabilitat d’inspecció és competència exclusiva d’ells”, ha afegit. De fet, el consistori esperava una resposta positiva per part de la Generalitat, davant la petició que assumís el cost de les inspeccions que caldrà fer per un tema de seguretat. Albiol també ha afirmat que des de l’Ajuntament ajudaran els veïns que no puguin fer front a la inspecció. “M’agradaria, però, que la Generalitat estigués a l’altura de les circumstàncies”, ha apuntat.

Informació als afectats

Albiol ha donat als veïns la informació que té avui dia, donat que hi ha una part judicialitzada, la que afecta l’immoble esfondrat del número 9 i on van morir tres persones. L’alcalde ha detallat que aquest dimarts està previst que visiti l’espai la jutgessa que assumeix el cas.

Pel que fa al bloc del número 7, que la setmana passada es va desallotjar en detectar unes esquerdes als sostres d’alguns pisos, la previsió és que els veïns no puguin tornar a casa seva fins que no s’assegurin els pisos. És el veredicte després de la visita que han fet a l’immoble arquitectes, bombers, tècnics de l’Ajuntament i un altre arquitecte que va contractar la comunitat través de l’administrador. A la resta d’edificacions d’entrada no hi ha afectacions.

Aquest extrem, però, s’ha de tenir amb garanties, i per aquest motiu s’hauran d’inspeccionar. Concretament, caldrà analitzar els pisos dels números 1, 3, 5, 7, 11, 13 i 15 del carrer Canigó, 2, 4 i 6 del carrer Llefià i del 110 al 121 del carrer Ausiàs March. “Cal actuar amb celeritat”, ha insistit Albiol.

Organització veïnal

Per donar pas a les inspeccions, els veïns s’han d’organitzar través dels seus administradors de finques. Un cop s’hagi avalat que es té la capacitat econòmica per a fer front a la inspecció, l’administrador haurà de traslladar la documentació per a poder tramitar-ho amb el Col·legi d’Arquitectes per establir el conveni corresponent i iniciar els treballs.

A partir de les inspeccions es determinarà si cal rehabilitar o fer-hi algun tipus d’actuació en cas que es detecti alguna anomalia greu. En aquest cas, Albiol ha assegurat que es treballarà per assolir les subvencions o finançament que calgui i sense interessos.

Amb tot, l’alcalde ha destacat que l’objectiu no serà multar els veïns que hagin comès irregularitats, però ha advertit que actuaran de manera coercitiva amb aquells qui posin “pals a les rodes” i que afectin la tramitació de les inspeccions als immobles.

ERC critica la gestió d’Albiol

El president del Grup Municipal d’ERC, Alex Montornès, ha recriminat Albiol que “faci política” amb l’estat del parc d’habitatge de Badalona. En un fil a X, ha recordat que legalment és l’Ajuntament qui té les competències per dictar ordres d’execució per fer complir el deure legal de la conservació i rehabilitació dels edificis.

Citant la llei, ha afirmat que en l’atorgament dels certificats d’aptitud dels edificis també és competent l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. “Fins i tot és competència de l’Ajuntament requerir i fer seguiment dels informes quan aquests mostrin deficiències”, afirma Montornès. Ha afegit també que tant l’Agència de l’Habitatge de Catalunya com l’Ajuntament poden exigir la inspecció si es constaten deficiències tècniques.

“Totes les administracions hem de treballar plegades i a favor de Badalona i els seus veïns i veïnes. I més en reptes tan grans com el del parc d’habitatge. Caure en el tacticisme polític de sempre és un error. És l’hora de fer política de veritat”, ha conclòs Montornès.

Troben tres morts entre la runa de l’edifici esfondrat a Badalona
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram