Residus a una platja de Badalona. Foto: Arxiu

Badalona ha acomiadat l’agost amb un altre abocament d’aigües fecals a les seves platges. La causa és la pluja que va caure ahir i que ha deixat destrosses a tota la ciutat. Tanmateix, més enllà de la virulència de la tempesta, el problema dels abocaments és present de fa anys, i es manifesta quan cau una mínima pluja.

Les platges de Badalona presenten avui la bandera vermella hissada, que prohibeix el bany. No es pot “garantir la qualitat microbiològica de l’aigua”, informa el consistori per Twitter. La situació s’ha repetit dos cops més durant l’agost, sempre després d’episodis de pluja. A mitjans de mes, el primer tinent d’alcaldia, Àlex Montornès, descrivia els abocaments com a “desastres ecològics”, i fixava l’impacte econòmic de tancar un dia la platja en 30.000 euros.

La clau passa per la substitució del col·lector que recull les aigües pluvials i les fecals i les porta cap a la depuradora del Besòs. Quan aquesta no té capacitat per canalitzar l’aigua, la deixa anar al mar. En tot cas, la instal·lació d’un nou col·lector depèn de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

A banda, la tempesta d’ahir dimecres va deixar molts carrers i passos subterranis de la ciutat anegats, i destrosses a edificis com el Museu o els jutjats. Al barri de Casagemes, un llamp va tocar terra sense causar danys personals.