La plataforma Salvem el Turó de l’Enric exigeix la consolidació de l’espai com a parc verd metropolità. Foto: Arxiu

L’Ajuntament de Badalona ha fet passos importants per la consolidació del Turó de l’Enric com a parc metropolità. El passat 27 de novembre, el Ple municipal va aprovar una modificació del Pla General Metropolità (PGM) per tal d’eliminar l’edificabilitat prevista a un dels àmbits del parc i restituir-ne la titularitat pública. Però els veïns de Bufalà i Morera encara es fan la mateixa pregunta: està fora de perill el Turó de l’Enric?

Com ha explicat a Línia Nord el regidor d’Urbanisme, Rubén Guijarro, el turó tenia “tres focus de possible edificabilitat” i en aquest últim any se n’han eliminat dos: el primer, amb el conveni amb la Fundació Badalona Capaç que no farà necessària la construcció del Mercadona al parc i, el segon, amb aquesta última modificació del PGM. Però encara queda un últim obstacle.

Hi ha una part del turó (d’aproximadament el 20% del territori) que té qualificació sociosanitària i que és de propietat privada. A aquesta parcel·la, una empresa vol construir un tanatori i a principis d’any va començar a fer exploracions del terreny. Aquestes obres, per les quals l’empresa té una llicència d’estudi geotècnic, es van aturar arran d’una denúncia dels veïns.

El 27 de novembre (el mateix dia i a la mateixa hora del Ple on es va aprovar la modificació del PGM) la plataforma veïnal Salvem el Turó de l’Enric es va manifestar a la plaça de la Vila per demanar la paralització definitiva de la construcció del tanatori.

El president d’Els Verds de Badalona i membre de la plataforma, Francesc Alfambra, ha assenyalat que, tot i que celebren la modificació del PGM, volen que es requalifiqui la part privada de l’entorn com a parc públic. “No té cap sentit que tinguem un parc metropolità i a dins s’hi posi un tanatori”, manifesta Alfambra.

Des de l’Ajuntament, però, apunten que el propietari té tot el dret sobre aquesta parcel·la del terreny. Al març, el propietari va sol·licitar la llicència de construcció del tanatori, la qual encara es troba en tràmit. “Un 20% de l’espai, que és de propietat privada, no pot condicionar un parc metropolità, com ho és el Turó de l’Enric”, conclou Alfambra.

 

La importància del Turó
de l’Enric per a Badalona

L’octubre de 2016 l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va publicar un informe sobre “la importància socioambiental del Turó de l’Enric i del Torrent de la Font”. En aquest document, es ressalta que l’espai “té els valors ambientals necessaris i les potencialitats per esdevenir una peça clau en la infraestructura verda de Badalona”.

L’estudi assenyala que les 14,6 hectàrees que comprenen el sector unificat del Turó de l’Enric i el Torrent de la Font tenen un elevat potencial de prestació de serveis sociambientals, ja sigui com a gran parc urbà (que podria millorar la qualitat ambiental d’uns entorns densament poblats, com els barris de Morera i Bufalà) o com a “corredor verd” que podria disminuir “l’efecte barrera” de les autopistes C-31 i B-20.

No obstant això, el mateix informe manifesta que fa falta “una ordenació d’usos coherent amb els seus potencials”. Segons l’estudi, la mida i disposició de les peces no qualificades de parc “fragmenten d’una manera molt important el conjunt del turó i el torrent”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram