Badalona vol que es pagui menys per l’aigua potable. Foto: Arxiu

L’Ajuntament ha presentat al·legacions a la tarifa de subministrament d’aigua potable establerta per Aigües de Barcelona, l’empresa metropolitana controlada un 70% per Agbar, un 15% per Criteria -la societat d’inversions de La Caixa- i un 15% per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

L’augment de preu de l’aigua és d’un 1,68% respecte de l’any passat i el consistori el considera injustificat. “Enguany Agbar ha tingut uns beneficis de 29 milions d’euros”, argumenta l’assessor de l’àmbit Badalona Democràtica, Ricard Amaya.

MUNICIPALITZACIÓ?
Les al·legacions de l’Ajuntament tenen un recorregut més llarg que el rebuig a les tarifes del 2016. Amaya explica que l’objectiu final del consistori seria municipalitzar el servei d’aigua i que aquest deixés d’estar majoritàriament controlat per empreses privades.

Per aconseguir-ho, l’Ajuntament ja ha demanat que el preu de l’aigua no sigui fixat per l’operador que gestiona el servei, sinó pels municipis metropolitans. El primer pas seria convertir el preu de l’aigua en una taxa. “Això suposaria un augment dels ingressos per a l’Ajuntament”, explica Amaya, que a més defensa que s’ha de reconèixer l’accés a l’aigua potable com un dret públic.

En aquest sentit, el govern municipal s’aferra a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va anul·lar la concessió de la gestió de l’aigua a Aigües de Barcelona, en considerar injustificat que s’adjudiqués sense un concurs públic. Aigües de Barcelona ha recorregut la sentència, però el consistori confia que el dictamen del TSJC suposi un precedent.

EQUIPARAR-SE A BARCELONA
D’altra banda, en les seves al·legacions, l’Ajuntament també reclama equiparar la seva tarifa per l’aigua al preu que paga Barcelona. Actualment, la ciutat paga 1,34 euros per m3, mentre que Barcelona paga 0,57 euros per m3.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram