L’Ajuntament de Badalona necessita un pla d’ajustament econòmic per evitar la intervenció del Ministeri d’Hisenda. Foto: Arxiu

“El govern negocia d’amagat un pla d’ajustament econòmic amb els grups de l’oposició que, en cas de no aprovar-se, suposaria la intervenció per part del Ministeri d’Hisenda”. Aquest és el crit d’alerta que ha fet aquest matí Guanyem Badalona en Comú des de la mateixa Casa de la Vila i que ja avançava ahir breument a través d’una convocatòria de premsa que no va deixar ningú indiferent. Tant és així que poca estona després era el mateix govern local qui contraconvocava els mitjans gairebé a la mateixa hora d’avui, però a l’edifici del Viver, per presentar el citat Pla Econòmic i Financer per a l’any vinent.

Les converses a les quals feia referència ahir Guanyem, però, ja van transcendir a principis de setmana, quan ERC va emetre una altra nota de premsa on avançava que condicionava el vot favorable al pla d’ajustament del govern del PSC i els comuns al fet que “prioritzi les inversions als equipaments escolars i a les escoles bressol”.

La situació és complexa i les argumentacions diverses en funció de qui les dona. Però la realitat és clara: l’Ajuntament està asfixiat. I al darrere de tot plegat hi ha una legislació que tots els grups coincideixen a denunciar que ofega la capacitat de les administracions locals per fer les inversions necessàries i garantir els serveis públics.

I és que l’Ajuntament de Badalona es veu obligat ara a aprovar un Pla Econòmic Financer per als exercicis 2019-2020 a conseqüència d’haver superat la regla de despesa durant el 2018.

17,4 milions d’euros d’inversions estarien afectats pel pla d’ajustament de Pastor

Aquesta regla està regulada per la Llei Orgànica d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera, arran de la modificació de l’article 135 de la Constitució espanyola l’any 2012 per part del PP i el PSOE. Es tracta d’un instrument fiscal per controlar l’equilibri de les finances públiques. L’objectiu de la regla de despesa és mantenir un equilibri entre les despeses i els ingressos esperats. Quan una administració pública supera aquesta regla es veu obligada a presentar un Pla Econòmic Financer que afecta els dos exercicis següents. En el cas de l’Ajuntament de Badalona ja es va aprovar un pla d’aquestes característiques l’any 2012 durant el govern de Xavier Garcia Albiol, i ara el govern d’Álex Pastor en necessita tirar endavant un altre perquè durant el 2018, en altres paraules, va trencar el sostre de dèficit i ara haurà de fer retallades.

De fet, segons informacions d’ERC, el govern local ha fet arribar una primera proposta als grups municipals que afectaria 17,4 milions d’euros del pressupost d’inversions 2015-2019. En concret, el govern badaloní hauria proposat temporitzar les inversions per tal de no executar-les durant l’any vinent. Un extrem que s’havia de poder confirmar avui en la roda de premsa del mateix alcalde Álex Pastor, de la regidora Teresa González i de l’interventor general de l’Ajuntament, Julián Álamo, a dos quarts d’onze del matí. Ahir, en el tancament de l’edició impresa de Línia Nord, no havia transcendit cap detall al respecte per part de cap font municipal.

“El col·lapse de l’Ajuntament és tan gran que sense haver executat ni una quarta part del pressupost el govern local ha trencat el sostre de dèficit i el consistori és a prop de ser intervingut”, avançaven ahir a Línia Nord fonts de Guanyem, afegint que això ha passat, a parer seu, “per falta de gestió política”.

Sigui com sigui, Pastor necessitarà el suport de l’oposició per aprovar el seu pla d’ajustament i evitar així l’ombra de la intervenció. I sembla que ara vol trencar la discreció amb la qual ha gestionat aquesta delicada situació fins ara.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram