L’alcalde, durant la seva compareixença d’aquest matí. Foto: Línia Nord

La situació d’asfíxia financera que viu l’Ajuntament de Badalona ha fet que la ciutat hagi viscut un matí de compareixences polítiques. El tret de sortida l’ha donat l’alcalde Álex Pastor en una roda de premsa durant la qual ha anunciat que el seu govern portarà al Ple un pla econòmic i financer que deixa en suspens 17 dels 52 milions d’euros previstos en inversions. Pastor ha defensat que aquests 17 milions es “periodifiquen”, cosa que vol dir, ha insistit, que a partir de l’1 de gener del 2021 es començaran a gastar. L’objectiu, evitar la intervenció de l’Ajuntament. Tot i aquest escenari tan delicat, el govern municipal, en un exercici d’equilibrisme polític, ha defensat que la ciutadania no patirà aquesta caiguda de les inversions.

Durant la seva compareixença, Pastor ha atribuït els problemes econòmics del consistori, de forma exclusiva, a la Llei d’Estabilitat Pressupostària, coneguda com a Llei Montoro. L’alcalde ha estat acompanyat de Teresa González, regidora de Recursos Interns, Habitatge i Salut i Julián Álamo, interventor general de l’Ajuntament. González, que de fet ha estat qui ha donat més explicacions, ha defensat que “el problema no és en absolut de falta de diners”, sinó de la impossibilitat de no poder gastar a causa de la Llei Montoro. “Tenim 130 milions d’euros de tresoreria”, han defensat els responsables del govern municipal. Preguntats sobre la responsabilitat del seu govern i dels anteriors en la delicada situació econòmica de l’Ajuntament, han respost que sempre “hi ha moltes circumstàncies” que influeixen en una situació així però han tornat a centrar la seva crítica en la Llei Montoro. De fet, Pastor ha fet pública una carta que ahir va enviar al president en funcions del govern espanyol, el socialista Pedro Sánchez. A la missiva, l’alcalde badaloní li demana a Sánchez que, si finalment és investit, “flexibilitzi o fins i tot derogui” una llei que qualifica “d’injusta i perversa” i que fa que no pugui defensar “els interessos” dels badalonins.

“RETALLADES PROFUNDES”
Mitja hora més tard de la compareixença del govern municipal ha estat Guanyem qui hi ha volgut dir la seva. La seva cap de files, l’exalcaldessa Dolors Sabater, ha començat la seva intervenció celebrant que “Pastor hagi vingut a les tesis que fa temps que defensem”. Sabater ha atribuït la decisió de Pastor de portar al Ple el nou pla econòmic i financer a “la pressió” provocada per la delicada situació econòmica de l’Ajuntament i ha lamentat que fins ara el pla d’ajust “s’estava amagant”. Tot i això, l’ha instat a ser valent i a practicar la “desobediència activa” sobre el sostre de despesa “per no deixar de prestar serveis”. Segons Sabater, es pot apostar per aquesta via i “entrar en un pla d’ajust un altre any”.

Les paraules que Sabater ha fet servir per descriure la situació han estat molt diferents de les del govern municipal. L’exalcaldessa ha parlat de “retallades profundes i molt greus” i, tot i que també ha atribuït de forma parcial la situació a la Llei Montoro, ha acusat el govern municipal de “mala gestió”. Per exemplificar la situació, Sabater ha dit que en algunes dependències municipals “no hi ha calefacció i les fotocopiadores no funcionen”. Per últim, Guanyem no ha volgut fer públic de moment quin serà el seu vot al Ple de dimarts que ve.

Per la seva banda, ERC, que ja ha avançat que donarà suport al pla d’ajust de Pastor, ha volgut agrair al PSC la seva predisposició a negociar les condicions del pla. El republicà Àlex Montornès, en declaracions als mitjans després de la roda de premsa de Guanyem, també ha posat el focus en la necessitat de flexibilitzar la Llei Montoro i ha reivindicat que el seu partit ha aconseguit que el PSC garanteixi per al 2020 la inversió relacionada amb el manteniment dels equipaments educatius i la redacció de diferents projectes, com ara el de les escoles bressol o l’alberg i menjador per a les persones sense llar.

Per últim, el popular Juan Fernández ha criticat la compareixença de Pastor i ha assegurat que el problema de l’Ajuntament no és la Llei Montoro. Fernández ha atribuït la situació actual del consistori a la “incompetència” de l’antic govern de Dolors Sabater i a l’actual del PSC. El PP, de moment, tampoc ha dit què votarà dimarts.