El Viver va acollir la trobada d’economia municipal. Foto: Google Maps

El govern municipal encara els primers reptes del seu mandat coincidint amb l’inici del curs polític. Lògicament, els primers objectius que es planteja tenen a veure amb l’economia. En aquest sentit, l’equip de Dolors Sabater es planteja canvis de fons en l’estructura de les empreses municipals.

El regidor de l’Àmbit Badalona Democràtica, Jose Téllez, considera que aquests ens han esdevingut un “calaix de sastre”, la qual cosa ha provocat situacions de descontrol, dèficit econòmic i poca transparència. El govern municipal considera que, de vegades, les competències de les empreses públiques no són clares. “Molts cops l’Ajuntament hi desviava funcions en nom de l’eficiència, però a l’hora de la veritat això es traduïa en una falta de control públic”, argumenta Téllez.

Davant d’això, l’executiu de Sabater es marca la meta de millorar l’eficiència de les empreses públiques. Per aconseguir-ho, no tanca la porta a possibles fusions, liquidacions o canvis en la distribució de serveis.

AUDITORIA DEL DEUTE
El funcionament de les empreses municipals va ser un dels temes tractats a la primera Trobada d’Economia Municipal, una reunió celebrada el 10 de setembre a Badalona en què representants del municipi van intercanviar projectes i experiències amb responsables d’economia, hisenda i recursos humans de Sabadell, Ripollet i Cerdanyola. “Es tracta de ciutats en què, com a Badalona, governen candidatures ciutadanes”, explica Téllez. “Va haver-hi molta sintonia política i objectius comuns”, afegeix.

A la trobada també van tenir-hi protagonisme les accions previstes pels diversos municipis a l‘hora d’afrontar el deute municipal. En el cas de Badalona, el primer pas serà realitzar una auditoria dels comptes de l’Ajuntament. “Volem veure quina part del deute és legítima i quina és il·legítima i esbrinar qui són els responsables”, afirma Téllez.

De moment, el consistori pensa en la possibilitat de treballar conjuntament amb la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute, que té presència a Badalona i a moltes altres ciutats de l’estat, i amb la qual Téllez ja va mantenir una reunió al juliol.

PRESSUPOSTOS I ORDENANCES
Per tal de complir el contingut del programa electoral de Guanyem-Badalona en Comú, el govern municipal ha de realitzar uns pressupostos basats en la participació popular. Un camí en el qual, segons el govern, hi ha diversos obstacles, com ara la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (ARSAL).

En el marc de la Trobada d’Economia Municipal es va arribar a la conclusió que l’elaboració de pressupostos participatius requeriria una feina que difícilment es podrà dur a terme al llarg del primer any de mandat. “Tot i això, oferirem tota la informació a la ciutadania”, assegura Téllez.

D’altra banda, el consistori vol establir unes ordenances fiscals en funció del nivell d’ingressos de cada ciutadà.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram