GEIP la nova Unitat Omega

Imatge dels agents que formaran el GEIP. Foto: Jordi Pujolar/ACN

La Guàrdia Urbana de Badalona ha posat en marxa aquest dilluns el nou Grup Especial d’Intervenció Policial (GEIP), una evolució de l’antiga unitat Omega que el PP va impulsar el 2011. La nova unitat la formen divuit agents en el torn de tarda i nit per atendre situacions “conflictives” relacionades amb la seguretat, la convivència i l’incivisme. Un “canvi de nom” de la unitat, recordem, que va rebre crítiques per part de l’oposició, que també va qüestionar el model policial que empra el govern municipal del Partit Popular.

L’alcalde, Xavier García Albiol, diu que aquest nou servei fa un pas endavant respecte a l’antiga Omega perquè també atendrà altres serveis de caràcter administratiu, com ara controls de disciplina urbanística en establiments. Durant la presentació, Albiol va demanar als agents empatia amb els veïns davant els problemes de convivència per contribuir a millorar la sensació de seguretat a la ciutat, més enllà de les dades.

Una unitat “esperada”

“Badalona espera molt d’aquesta unitat i tothom sabrà estar a l’alçada de les circumstàncies”, va afirmar Albiol durant el seu discurs. En aquest sentit, va admetre que és “impossible” que la policia pugui arribar a tot arreu, però sí que demana als agents que siguin “sensibles” a les necessitats dels veïns, sobretot amb els problemes de convivència.

Albiol va afegir que en situacions que, des del punt de vista delictiu tenen poc recorregut, com ara un veí que posa la música alta els caps de setmana i trenca el descans d’una comunitat, el grup policial també estarà “atent”.

Els divuit agents que formen el nou servei (setze homes i dues dones) treballaran cada tarda i cada nit i han rebut una formació específica per actuar en situacions d’especial conflictivitat. A més dels problemes que sorgeixin a la tarda o sobretot a les nits, la nova unitat atendrà també altres serveis administratius i donarà suport a la resta del cos en dates assenyalades.

Albiol es desmarca del terme “antiavalots”

Segons l’alcalde, aquest nou grup policial específic és un servei “molt esperat” per la ciutadania. “Mentre hi hagi un sol barri o carrer on hi hagi veïns amb problemes no podrem estar satisfets”, deia ahir Albiol. Tot i això, també va aclarir que en cap cas pot considerar-se una unitat antiavalots. Albiol va recordar que els ajuntaments no tenen competència per disposar d’unitats que són pròpies dels Mossos d’Esquadra.