Álex Pastor ens rep a primera hora de la tarda a la seu del PSC a Badalona. Un local on encara es respira la sensació de victòria que va deixar en els socialistes el resultat de les eleccions generals del 28 d’abril. L’alcalde i candidat del PSC es mostra confiat que podrà repetir els bons resultats a les municipals que se celebraran d’aquí a dues setmanes. Pastor fins i tot es veu governant en solitari, tot i que diu estar disposat a parlar amb tothom, “d’esquerres o de dretes”. Això sí, amb els independentistes reconeix que no se sent còmode.

El PSC va treure un molt bon resultat a Badalona el 28 d’abril. Confia que aquesta victòria a les generals pugui reflectir-se en un augment de vots per a vostè a les municipals?
Jo el que vull és convèncer tots els 34.000 veïns i veïnes que van agafar la papereta socialista el 28 d’abril perquè tornin a confiar en el PSC el 26 de maig a Badalona.

Aquell diumenge a la nit, després de la victòria del PSOE, la militància va cridar “con Rivera no!” davant la seu del partit a Madrid. Creu que Pedro Sánchez farà cas als militants?
El que farà Pedro Sánchez serà presentar-se com a candidat a la presidència del govern. Són la resta els que han de dir si el volen o no. Ciutadans tenia un objectiu: que les tres dretes sumessin per governar. Qui no s’ha mogut de la centralitat i la moderació ha sigut el PSOE.

Aquell crit semblava un veto directe a la dreta per part dels militants. En el seu cas i de cara al 26-M, “con Albiol no!” o en l’àmbit municipal els pactes amb la dreta estan permesos?
Hem deixat clar que amb Albiol no. Sabater i Albiol són el mateix, els extrems que es confronten i divideixen la ciutat. Nosaltres sortirem a guanyar. El pacte el volem tenir amb els veïns i veïnes.

Tot apunta que el Ple quedarà fragmentat i, guanyi qui guanyi, haurà d’entendre’s amb altres partits per formar govern. Després de tot el que ha passat, estaria disposat a pactar amb Guanyem, ERC i els comuns per formar un govern d’esquerres?
Creiem que estem en posició de guanyar aquestes eleccions. Cal saber si la resta de candidats votaran Álex Pastor com a alcalde.

“Albiol farà el que calgui per tornar a enganyar la gent”

Sabater va afirmar durant l’entrevista amb Línia Nord que ella no té “ressentiment personal” amb vostè. Es veu governant conjuntament amb Sabater?
Parlaré amb tots els grups municipals, siguin d’esquerres o de dretes, perquè és la meva responsabilitat. Ara bé… Amb qui pactaré i amb qui no… No ho sé. Espero no haver de pactar amb ningú.

Tan bé creu que li aniran les eleccions?
Evidentment no hi haurà majories absolutes. Però hem demostrat que es pot governar en solitari i amb 4 regidors hem fet moltes coses. Imaginin-se què faríem amb un govern de vuit o nou regidors.

Sabater també va dir que “el PSC ha de decidir en quin bàndol està” i que “té una crisi d’identitat molt gran”. Té raó?
Qui té una “crisi d’identitat” és Dolors Sabater, que no sabem quina papereta va agafar el 28-A ni sabem a qui va donar suport. Nosaltres tenim molt clar què som i qui defensem: els veïns i veïnes.

Vostè sempre reivindica el centre i més d’un cop ha dit que creu que és bo poder pactar tant amb la dreta com amb l’esquerra. Ho segueix mantenint?
El que reivindico és la centralitat, no el centre. Evidentment ens sentim més còmodes amb gent d’esquerres, però no amb gent independentista. La pregunta que s’ha de fer al senyor Albiol i a la senyora Sabater és si ells estan disposats a votar un candidat socialista perquè l’altre extrem no surti. O acabaran fent pinça els dos perquè no sigui jo l’alcalde?

Vostè què creu?
No ho sé… Aquesta és la pregunta que han de respondre ells, no jo.

Albiol diu que no té cap dubte que vostès tornaran a pactar amb les esquerres. S’equivoca?
El gener jo no tenia cap dubte que ell s’avergonyia del seu partit i recentment hem descobert que s’avergonyeix dels seus companys i que farà el que faci falta per enganyar un altre cop la gent. Nosaltres on estem més còmodes és amb les polítiques d’esquerres i progressistes. Hi ha partits, com En Comú Podem, amb qui podríem parlar. És clar que sí. Però això no és el mateix que el que representa Dolors Sabater. Dolors Sabater representa independència.

Creu que ha valgut la pena la moció de censura? En què ha millorat la ciutat?
Ha millorat en neteja, que era una de les grans demandes d’aquesta ciutat, tot i que queda molta feina per fer. Pel que fa al manteniment, hem posat brigades d’actuació immediata, als barris, per poder arreglar tot el que està malmès. Teníem una ciutat totalment abandonada i, evidentment, aquests seran dos dels pilars de cara al nou mandat. Jo crec que tot això s’ha millorat, però encara queda molt per fer.

Tant Albiol com Sabater diuen que el que buscava el PSC amb la moció de censura era que vostè pogués tenir més projecció pública de cara a les municipals. Tenint en compte que la Junta Electoral ha hagut d’advertir el seu govern diverses vegades per fer propaganda institucional, sembla que no estan del tot equivocats.
Això no hi té res a veure. La moció de censura es va fer perquè la ciutat no funcionava amb l’anterior govern. Per altra banda, sempre acatem les decisions de la Junta Electoral. Quan ens han dit que no podíem fer alguna cosa hem retirat el material o hem fet el que ens han indicat.

Cal que la Junta Electoral els ho hagi de dir per no barrejar partit i Ajuntament?
Tots els partits polítics fem aquestes denúncies a la Junta Electoral.

Es controlen entre tots, vol dir.
És clar. El que passa és que públicament a alguns els interessa dir que nosaltres hem traspassat aquesta línia, però quan es traspassa inconscientment el que fem és esmenar-ho.

Una cosa se li ha de reconèixer: amb només quatre regidors va aconseguir aprovar un pressupost amb cap vot en contra. S’ho esperava?
Sí. M’ho esperava i desitjava que fos així. Al final t’ho has de creure.

Com s’ho va fer perquè els partits que precisament vostè va fer fora de l’alcaldia acabessin votant a favor del pressupost?
La clau va ser ERC, que van ser els primers a dir que hi votarien a favor. Això, segurament, va fer que ICV-EUiA s’ho repensés. I, al final, Guanyem no volia fer pinça amb el PP i per això també va votar-hi a favor.

Un dels punts importants del pressupost era la contractació de 24 treballadors socials a través dels convenis amb la Generalitat. S’han contractat ja?
Tenim els tràmits fets per contractar-los. Els serveis socials estan totalment col·lapsats. Tenen bons professionals, però no donen l’abast. És un tema estructural que no ve d’ara. Els mateixos sindicats reclamen que hi hagi una modernització de l’estructura.

No han caducat ja els convenis?
Hi ha una part que no.

Hi ha una part que sí?
Sí, però no és la dels treballadors.

Un dels problemes que provoquen la saturació dels serveis socials és la situació de l’habitatge. Què s’ha fet amb els 8 milions d’euros que estaven reservats per ampliar el parc públic?
Estem treballant amb prop d’una vintena d’habitatges negociats amb la Sareb i la Generalitat, a través de la taula d’emergència social. És una situació complexa perquè no tenim parc públic d’habitatge. Aquest dèficit es va veure amb el tràgic accident que vam viure el 5 de gener a Sant Roc.

Sabater critica que quan va passar aquell incendi no hi havia pisos d’emergència disponibles perquè el seu govern els havia adjudicat a altres persones.
El primer que hauria de fer Dolors Sabater és saber quantes persones vam reallotjar, perquè en dos pisos no hi cabien. Més que criticar, com fan els altres partits, seria bo que braç a braç aprovéssim propostes per revertir aquestes deficiències.

A Badalona hi ha uns dos desnonaments cada dia. Què proposa per solucionar aquest problema de cara al pròxim mandat?
Nosaltres apostem tant per construir com per comprar pisos. El problema és que no tenim la competència. Hem impulsat ajudes al lloguer per a joves, perquè volem que es puguin quedar a la ciutat. Segur que podem fer més, però des d’altres serveis que tenim.

“Qui té una crisi d’identitat és Sabater: a qui va votar el 28-A?”

Un altre repte del pròxim mandat són les construccions pendents d’escoles. A banda de pressionar la Generalitat, què més es pot fer per agilitzar-les?
En aquest cas sí que podem fer més i ho estem fent. Vam dir a la Generalitat que si ells no podien fer les escoles, ja ens n’encarregaríem nosaltres. És el que estem fent i que no ha fet cap govern anterior.

Parla de Ventós Mir.
De Ventós Mir i de Badalona Port.

En el cas de Badalona Port també?
S’estan fent convenis per a aquestes dues escoles. El tema de les escoles és importantíssim. S’hi ha de fer una gran inversió. I si la Generalitat no pot fer-ho, l’Ajuntament ha de fer un pas endavant i fer-ho ell. Tenim calderes que tenen quaranta anys, aules que haurien d’estar en millors condicions, problemes d’accessibilitat…

I com estan aquests convenis? Com es farà el finançament?
Ells tenen la partida reservada, però nosaltres estem firmant el conveni. El que garantim als pares i mares és que el pròxim mandat tindran la seva escola.

Encara que aquests terrenys estiguin contaminats?
No és veritat. En el cas d’una part s’està mirant a veure quin tipus de contaminació hi ha. En l’altra hi ha un problema amb una canonada de 60 centímetres que es pot anul·lar perfectament i, per tant, s’hi pot construir.

Una de les primeres decisions que va prendre quan va arribar a l’alcaldia va ser reorganitzar la Guàrdia Urbana, el quart canvi en 10 anys. Era necessari?
Aquest model comporta més efectius, una jerarquia dotada de gent preparada i més recursos i mitjans per a la Guàrdia Urbana. No estem fent front només a les prejubilacions, perquè aquestes són prop de trenta i estem parlant d’una oposició de 70 places, la més gran de tota la història democràtica. Sabater deia a Línia Nord que havia comprat GPS… D’acord, està bé, però això no és cap mèrit! El mèrit és demanar a la Generalitat poder instal·lar càmeres semafòriques i als uniformes dels guàrdies urbans per poder donar un millor servei.

Quan estaran disponibles aquestes càmeres?
Vam demanar les càmeres al gener. Ja tenim autoritzades les dels uniformes de la Guàrdia Urbana. I de les altres estem fent el tràmit.

Una de les raons que el van portar a presentar la moció de censura era la suposada “paràlisi” de l’Ajuntament. Però la sensació des de fora continua sent que la maquinària municipal no funciona del tot bé. Fa un moment vostè parlava d’un problema estructural.
Hi ha hagut un problema de desídia, de desinterès per part dels polítics en els darrers anys. Evidentment, s’ha de modernitzar l’estructura de l’Ajuntament. Ens falten efectius. Ens van fer molt mal els anys de crisi perquè no podíem contractar personal.

Sabater va parlar a Línia Nord de clientelisme.
Això no ho comparteixo. El que s’ha de fer amb els treballadors és motivar-los, no dir-los que estan aquí per endollisme. Ella ha tingut tres anys com a alcaldessa per demostrar qui està endollat i qui no.

Sabater proposa un pacte de consens per definir el model de ciutat a llarg termini per fer front als problemes estructurals de l’Ajuntament. Ho veu factible?
Els alcaldes que hem tingut han estat poc temps a l’Ajuntament, i així és difícil fer un projecte a mitjà i llarg termini. Nosaltres tenim les prioritats clares: instal·lacions municipals i equipaments esportius i educatius.

Quina serà la seva primera decisió si revalida l’alcaldia?
Parlar amb tots els grups municipals per intentar marcar aquestes prioritats i posar al dia les instal·lacions.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram