insomni

Un cop el cos s’adapti al canvi d’hora pot ser que millori la situació i l’insomni disminueixi. Foto: Freepik

La disminució d’hores solars, la tornada a la rutina i els canvis en el ritme de vida ens provoquen alteracions del son. La més freqüent de totes és l’insomni, que afecta especialment durant la tardor a prop d’un 30% de la població, segons la majoria d’estudis. Però aquest trastorn no ens causa només malestar a l’hora d’anar a dormir. Les conseqüències van molt més enllà: des del cansament, la disminució del rendiment intel·lectual o el mal de cap, signes evidents de la manca de descans, fins a l’augment de la irritabilitat, la dificultat per concentrar-se o l’augment del risc cardiovascular, que són conseqüències potser indirectes, però també originades per l’insomni.

Un cop canviï l’horari i el nostre cos s’adapti a les rutines és probable que millori la situació, però mentrestant és important fixar una pautes que ens permetin cuidar la higiene del son i descansar correctament. Algunes són prou conegudes, com no prendre cafè o alcohol al vespre, fer un sopar lleuger o anar a dormir sempre a la mateixa hora. D’altres són més difícils de complir, com la necessitat de tancar el telèfon mòbil com a mínim una hora abans d’estirar-nos al llit.

Les claus

  • Excitants: El cafè, el te, l’alcohol i el tabac són substàncies excitants que no hem de consumir des de l’hora de dinar.
  • Regularitat: El son es pot educar, però cal mantenir horaris regulars i acostumar el cos a adormir-se a una hora concreta.
  • Digestió: El sopar ha de ser sempre lleuger, però cal pair-lo bé, com a mínim durant dues hores abans d’anar a dormir.
  • Mòbils: Les xarxes socials també són excitants, per això cal tancar el dispositiu mòbil per poder relaxar-nos i agafar el son.
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram