verdures

Foto: Freepik

Els colors groc, taronja i verd indiquen en les fruites i verdures la presència de carotens, compostos bioactius que s’associen a un menor risc de patir malalties cardiovasculars. Són, doncs, els colors de la salut, sempre que hi siguin de forma natural en els aliments, és clar. Aquesta és la conclusió d’un estudi de l’IDIBAPS publicat recentment a la revista Clinical Nutrition.

Als voluntaris de l’estudi, un grup de 200 persones d’entre 50 i 70 anys, se’ls va analitzar la concentració de carotens en sang i la presència de plaques d’ateroma a l’artèria caròtida, una causa d’infart de miocardi o d’ictus, ja que aquestes plaques dificulten la circulació de la sang fins al cor o al cervell. Les conclusions mostren que una elevada concentració de carotens a la sang pot frenar l’ateroesclerosi, és a dir, l’acumulació de greixos, i disminuir el risc de patir malalties cardiovasculars.

D’aquesta manera, una dieta rica en fruites i verdures i, per tant, en carotens, redueix el risc d’un infart o d’un ictus. Entre els aliments que en contenen més hi ha les pastanagues, els espinacs, l’enciam, els tomàquets, els moniatos, el bròquil, el meló taronja (cantalup), el pebrot, el mango o els albercocs.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram