refredat

Foto: Freepik

Amb l’arribada de la tardor i, sobretot, amb els canvis bruscos de temperatura, hem de donar per començada la temporada oficial de refredats. Aquesta malaltia és la més comuna arreu del món, amb una mitjana de dos a cinc episodis per adult al llarg de l’any. L’associem al fred, però la causa principal és la presència al nostre organisme d’algun dels més de 200 virus que es passegen tranquil·lament per la ciutat.

Els més freqüents són els rinovirus i els coronavirus. Com que n’hi ha tants i de tan diferents, sempre n’hi ha un per al qual no tenim defenses. Aquest és el que ens infecta i ens causa els símptomes habituals. El clima hi contribueix, d’alguna manera, perquè facilita la vida dels virus. La humitat relativa de l’aire és més baixa i sobreviuen millor. Alhora, la sequedat de l’ambient fa que se’ns ressequi la mucosa de les vies respiratòries, cosa que també afavoreix la seva acció.

És evident que no hi ha una cura per a cadascun dels múltiples refredats, però sí que es poden prevenir amb un percentatge alt d’efectivitat. Si és un virus comú i lleu, podem arribar a interceptar-lo amb uns bons hàbits d’higiene i prevenció.