insomni

Un estudi vincula l’insomni amb el risc de desenvolupar símptomes de depressió. Foto: Freepik

Associem tradicionalment l’insomni a les malalties cardiovasculars, però un estudi genètic elaborat per investigadors de la University College London el vincula directament amb el risc de desenvolupar símptomes de depressió, sobretot en les persones amb una especial predisposició. El límit seria dormir sistemàticament menys de cinc hores cada nit. Aquest treball, publicat a la revista Translational Psychiatry, ha analitzat les dades de prop de 7.000 persones amb una edat mitjana entorn de 65 anys.

Històricament, es considerava que l’insomni era un efecte secundari del trastorn mental. Ara els investigadors han descobert que també podria passar al revés: que el fet de dormir poques hores agreujaria els símptomes d’algunes persones. De fet, pensen que és molt més probable que succeeixi d’aquesta manera. Els resultats revelen que les persones que tenen una predisposició genètica més gran a dormir poc, menys de cinc hores, tenen, en general, més probabilitats de desenvolupar símptomes depressius en un termini d’entre quatre i dotze anys. Les probabilitats van baixant quan el pacient dorm més, però, atenció, perquè tornen a pujar si dorm més de nou hores.

Les claus

  • Edat: El son poc productiu i la depressió augmenten progressivament amb l’edat i estan molt més relacionats del que creiem.
  • Herència: Existeix una predisposició genètica tant a l’insomni com a la tendència a dormir més hores del compte.
  • Depressió: Un estudi ha determinat que la manca regular d’hores de son agreuja els símptomes de depressió en persones grans.
  • Higiene: Una bona higiene del son pot ajudar-nos a dormir més i millor, per això cal establir horaris i pautes adients.
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram