Dona dormint

Foto: Freepik

Donem molt poca importància al fet de dormir. Sembla que ens faci nosa, fins i tot, perquè voldríem treballar una mica més, acabar de veure la nostra sèrie preferida o continuar tafanejant a les xarxes. Però el fet de dormir és imprescindible per a una bona qualitat de vida i és evident que no ho fem del tot bé, perquè la Societat Espanyola de Neurologia adverteix que el 48% dels espanyols i el 25% dels infants no descansen prou.

Els factors que afecten el son i sobre els quals hem d’incidir són la duració, o sigui, la quantitat d’hores que dormim; l’eficiència, o el temps que triguem a adormir-nos; el moment que triem per fer-ho; la regularitat i els horaris; el grau d’alerta que mantenim; i, finalment, la qualitat del son en si mateixa, és a dir, si realment ens serveix per recuperar-nos físicament i mental.

És important detectar els casos greus d’insomni o apnea, que s’haurien de tractar adequadament. La resta de desajustos es poden corregir amb una bona higiene. La recepta, en general, seria descansar set hores com a mínim, relaxar-se abans de dormir per facilitar el procés, seguir uns horaris regulars i reduir al mínim el grau d’alerta per poder descansar plàcidament.

Les claus

  • Son: La Societat Espanyola de Neurologia adverteix que un 48% dels espanyols dormen malament.
  • Factors: La manca d’hores de son, els horaris irregulars i el grau d’alerta són factors que ens afecten.
  • Insomni: Si patiu habitualment insomni o apnea, n’heu de parlar específicament amb un especialista.