Noia amb al·lèrgia

Foto: Freepik

L’al·lèrgia és una resposta immunitària exagerada de l’organisme quan entra en contacte amb un al·lergen, un element extern que és el responsable de la reacció. Aquest element pot ser un aliment, el làtex, un medicament, la picada d’un insecte… Però els al·lèrgens més comuns són la pols o el pèl dels animals i, especialment, el pol·len quan arriba la primavera.

En els últims deu o quinze anys han augmentat els casos de reaccions i els experts ho atribueixen a factors ambientals, com la contaminació a les ciutats, que accentua la inflamació de les mucoses, o el canvi climàtic, que ha canviat el comportament estacional de les plantes.

Tot i que les reaccions al·lèrgiques poc greus es poden tractar amb antihistamínics orals i corticoides nasals, el millor remei per als al·lèrgics és la prevenció. Per començar, cal mantenir les finestres de les habitacions tancades en època de pol·linització, posar filtres especials al sistema d’aire o fer servir ulleres de sol al carrer. Una altra opció és seguir un tractament d’immunoteràpia, per aconseguir que el nostre sistema immunitari no consideri l’al·lergen com un estrany i, per tant, no es produeixi la reacció.