Foto: Eduardo Corria

La marxa de Dolors Sabater al Parlament deixa Guanyem Badalona sense la que ha estat fins ara la seva gran líder a la ciutat. Nora San Sebastián és una de les regidores que ha fet un pas endavant i una de les veus autoritzades per parlar de les negociacions a cinc bandes per a una possible moció de censura a Xavier García Albiol.

La setmana passada es va aprovar el pressupost d’inversions 2021-2024 amb un acord entre PP i PSC. Sembla que aquest moviment allunya els socialistes d’una possible moció de censura…
A nosaltres se’ns van disparar les alarmes. A ningú se li escapa que des de l’octubre totes les forces de l’oposició estem fent trobades i posicionaments conjunts en molts aspectes. El PP ha aconseguit que els partits de l’oposició ens poséssim d’acord en moltes coses. En aquestes trobades fins i tot es va plantejar treballar en un pressupost alternatiu. Ara, però, l’acord entre el PP i el PSC allunya, com a mínim, la dinàmica que havia agafat l’oposició de treballar conjuntament.

En una entrevista el passat novembre a Línia Nord, Albiol assegurava que els veïns no entendrien que l’oposició tirés endavant una moció de censura. La ciutadania demana un canvi de govern?
La ciutadania està intentant sobreviure. Estem en una situació de crisi brutal i els veïns no entenen la paràlisi i el col·lapse d’aquest consistori. Aquest govern hauria de sortir de la sala de premsa i posar-se a treballar. La ciutadania demana un Ajuntament que doni resposta a les seves necessitats i a data d’avui no està passant això. Estem veient que tenen set milions d’euros reservats en un calaix per a habitatge públic des del 2017 quan vivim dos desnonaments diaris. No sé si la ciutadania entén que s’ha de fer una moció o no, però el que segur que no entén és que això pugui estar passant en aquesta ciutat.

“El PSC ja ha tingut l’oportunitat de liderar un govern alternatiu”

En la roda de premsa de comiat de Dolors Sabater, vostè va parlar d’unes reunions sòlides amb la resta de l’oposició per teixir de nou confiances i estudiar una possible moció de censura. Aquest extrem va ser negat rotundament pels comuns. Quin va ser el contingut d’aquestes trobades? Es va arribar a posar sobre la taula la possibilitat real d’una moció de censura?
En els emplaçaments conjunts per veure com s’havia de donar resposta al pla de reactivació i al pressupost d’inversions sobrevolava a l’ambient el tema de la moció de censura i en molts moments es verbalitzava i se’n parlava. Es deia que llavors no era el moment, perquè venien les eleccions autonòmiques. És veritat que, en qualsevol cas, no es va parlar mai d’una persona ni hi va haver cap acord al respecte.

No es va parlar de noms?
Mai es va posar cap nom sobre la taula. Per a nosaltres, el lideratge d’aquest govern fort de mirada llarga havia de ser per a una persona de La Badalona Valenta (Guanyem-ERC). Des de Guanyem defensàvem que fos la regidora Carme Martínez, però si havia de ser algú d’ERC, com el portaveu Alex Montornès o la presidenta Anna Maria Lara, nosaltres no hi teníem cap problema. La condició era que la persona en qüestió tingués el màxim consens possible amb les altres forces. Les nostres assemblees ja havien tingut aquest debat i aquesta possibilitat s’havia comentat a companys republicans.

Al Ple de la setmana passada es va llançar la idea que el regidor socialista Rubén Guijarro encapçalés aquest govern alternatiu. Guanyem hi estaria d’acord? Quines serien les seves línies vermelles?
Jo crec que l’oportunitat ja l’han tingut. Per a nosaltres el lideratge d’un govern alternatiu no passa per aquí. Ha de ser algú de màxim consens, però de La Badalona Valenta. Qui posava línies vermelles era el PSC amb Dolors Sabater. Amb la seva marxa al Parlament, què impedeix ara que presentem una moció de censura? El que s’ha de fer és tirar endavant la moció i treballar per un acord de governabilitat.

Precisament, el salt de Sabater al Parlament deixa Guanyem sense la líder que va portar la formació a l’alcaldia. Qui assumirà el relleu i com serà aquesta transició?
A Guanyem som una formació molt coral, però és evident que Sabater va ser la nostra líder en la candidatura de La Badalona Valenta i que a l’alcaldia es va projectar no només a nivell local sinó també a nivell català. En el cas de l’acta de regidora que deixa Sabater, la previsió és que sigui David Guerrero, el següent candidat de la nostra llista, qui l’assumeixi. Però pel que fa al lideratge del grup, això encara s’ha de parlar amb la nova executiva.

Amb tot, el PSC va reivindicar-se la setmana passada com una alternativa de govern. Guanyem també ho és, encara?
Sens dubte. Guanyem ho és i ho ha demostrat. Nosaltres vam fer canvis molt importants abans que ens fessin fora el 2018. Hem sigut alternativa de govern i creiem que ho podem continuar sent. La il·lusió és poder començar a treballar d’una manera diferent.

Un dels reptes imminents que haurà d’afrontar la ciutat és l’enderroc de la fàbrica Mobba. El Ple va aprovar una moció per establir una moratòria i així poder estudiar una proposta alternativa que permeti mantenir el projecte artístic sense renunciar a la zona verda reclamada pels veïns. Malgrat tot, Albiol sembla entestat a enderrocar l’edifici a l’abril. Hi ha esperança per als artistes?
El govern del PP sembla que vol portar-ho tot al confrontament. O estàs amb els veïns o amb els artistes. Amb el govern o contra ell. Nosaltres creiem que cal asseure’ns tots en una taula i escoltar tant les reivindicacions dels veïns com la proposta de la Mobba. Durant el nostre mandat vam plantejar l’opció de Muebles Rojas per tal que la Fura dels Baus pogués treballar amb altres entitats.

“El PP hauria de sortir de la sala de premsa i posar-se a treballar”

La futura fàbrica de creació és una de les iniciatives que s’han quedat fora del pressupost d’inversions, com el projecte del ‘hub’ a les Tres Xemeneies o el pla de reactivació, que encara no està aprovat. Quin ha estat l’últim contacte amb el govern per a aquest pla de reactivació? I per al pressupost ordinari?
Nosaltres creiem que aquest pla de reactivació no hauria d’anar amb el pressupost d’inversions, sinó amb l’ordinari, però la veritat és que encara no tenim notícies de quan arribarà aquest últim. El PP va apostar per crear un bolet en comptes d’utilitzar els mecanismes participatius que ja existien. Tot això ha alentit un procés en el qual s’ha exclòs moltes entitats i alguns sectors com el de la restauració. Ara el que tenim són 180 propostes, algunes molt inversemblants i poc concretes.

Sembla que en el que sí que coincideixen tots els partits ara és en la necessitat de modernitzar l’administració per evitar que tràmits com el pagament a proveïdors o el desplegament d’ajudes als autònoms s’eternitzin…
Quan nosaltres vam arribar al govern el 2015 ens vam trobar una administració que efectivament no funcionava, tal com s’ha vist amb l’actual paràlisi i col·lapse. Necessitava una modernització i una professionalització. Era una situació que s’explicava per dues raons: perquè mai s’havia fet el plantejament de modernitzar-la, com sí que s’havia fet en altres ciutats, i per les retallades del govern del PP del 2011 al 2015. Nosaltres vam treballar un informe i ho vam plantejar a la resta de forces d’aquell moment, però la resposta del PP i del PSC va ser que mai ens farien aquest regal. No podien deixar que fos el govern de Sabater el que implantés aquestes millores.

I per què no s’ha fet encara?
Per a nosaltres és una prioritat i així ho vam condicionar en l’aprovació del cartipàs el juliol del 2019, on vam aconseguir la vicepresidència de la comissió per a la modernització i descentralització de l’Ajuntament. Actualment, però, seguim sense gerent ni directius i encara no s’ha impulsat cap de les mesures sorgides de la comissió. Tant és així que ens estem plantejant deixar de participar-hi.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram