fàbrica CACI

Imatge exterior de l’antiga fàbrica CACI. Foto: Jordi Pujolar/ACN

“No diguis blat fins que no sigui al sac i ben lligat”. Una dita que s’ajusta perfectament a la situació que viu Badalona amb diferents projectes. De semblar una realitat, a finalment caure en l’oblit. I el pitjor és que alguns casos són reincidents. Un exemple és el de l’antiga fàbrica CACI.

El desembre de l’any passat, el govern encapçalat per Rubén Guijarro signava un acord juntament amb la Fundació CIM i la Universitat Politènica de Catalunya (UPC) per convertir la CACI en un espai de coneixement tecnològic i de fabricació digital. Una signatura que teòricament suposava un “pas definitiu” per encarrilar la transformació d’aquest espai. Recentment, el president d’ERC a Badalona, Alex Montornès, alertava que el projecte podia estar en risc si no es compleixen els terminis que es van marcar en l’acord i es va mostrar “preocupat” pel desinterès, deia, de l’actual alcalde, Xavier García Albiol.

Seguint el pla establert, expliquen des d’ERC, després de les eleccions municipals el govern entrant havia de finançar els 3,5 milions d’euros de l’aportació municipal i licitar el projecte i l’execució de les obres perquè a finals de 2024 es poguessin començar els cursos acadèmics de la UPC. Unes sospites que el govern del PP va confirmar la setmana passada. Tot i que l’Ajuntament afirma que de moment no descarta cap projecte, s’ha mostrat reticent a rehabilitar l’edifici amb fons públics per després cedir-lo. A més, la regidora d’Impuls Econòmic, Cristina Agüera, va afirmar al programa Badalona Matí que l’adequació de l’edifici no costaria 3,5 milions, sinó uns 10.

Museu del còmic

L’Ajuntament badaloní va adquirir la CACI el 1998. No seria fins al 2009 quan la Generalitat, a petició del consistori badaloní, decidiria tirar endavant el projecte, que ha estat el més ferm d’aquests últims 20 anys: El Museu del Còmic i de la Il·lustració de Catalunya. El gener de 2010, ambdues administracions van signar un acord de col·laboració per aquest equipament, que havia de ser, segons el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació del moment, Joan Manuel Tresserras, “un espai de referència mundial”. El pressupost era d’11,5 milions, 8 del Govern i 3,5 de l’Ajuntament i la previsió era que s’inaugurés entre el 2012 i el 2013.

L’edifici, que feia anys que estava en desús, va rebre la inversió de l’Ajuntament per adequar-lo per al projecte. El 2013, ja amb certs dubtes sobre si finalment es faria el Museu del Còmic, Badalona va demanar a la Generalitat fer una fundació públicoprivada per gestionar el Museu. “Som conscients que la situació econòmica és difícil i que només amb diners públics no es podrà tirar endavant”, explicava el llavors alcalde Albiol.

El Museu del Còmic i de la Il·lustració havia de ser un “espai de referència mundial”

Uns mesos després, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, comunicava que no es reunien les condicions per fer aquest museu “per falta de recursos”. El 2015, el secretari general de Federació d‘Institucions Professionals del Còmic, Carles Santamaria, assegurava que la situació s’havia “desencallat” i que podria inaugurar-se el 2017. Un any en què l’alcaldessa Dolors Sabater va assegurar que projectes com el del Museu del Còmic tornaven a estar encallats pel “refredament” de les relacions de l’Ajuntament amb la Generalitat. D’altra banda, el 2019 una iniciativa privada va establir a Sant Cugat un Museu del Còmic alternatiu.

Ja el 2020, l’alcalde Àlex Pastor va afirmar que el museu estava “descartat” perquè la Generalitat no es creia el projecte. Finalment, el 2022, amb la proposta de la Fundació CIM per la CACI i la confirmació de la Generalitat de no estar treballant en el Museu del Còmic, es tancava una etapa de més de 10 anys d’incertesa per dos motius: l’economia i la inestabilitat política.

Que passarà amb la CACI?

El PP ja ha manifestat la seva voluntat de donar un futur a l’equipament a l’alçada d’un edifici emblemàtic com és la CACI. De moment, però, tot està per veure. Preguntat per la situació, el director de la Fundació CIM, José María Cabrera, explica a Línia Nord que està prevista una reunió amb el consistori per conèixer les seves intencions. Sobre les declaracions del govern local, diu, esperaran a la trobada per pronunciar-se “per un principi de prudència”.

“Volem que es doni ús a la CACI, el que millor i més ràpid compleixi amb els seus usos: la recerca, la investigació i la formació”, explica, d’altra banda, el president de Restarting Badalona, Ferran Falcó. Falcó també afegeix que el consistori s’ha de centrar a assolir l’impacte positiu del projecte escollit i no en el rendiment econòmic.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram